Hlavní obsah

Nové Město uvidí historickou premiéru. V nové disciplíně uspějí rychlí střelci

Nové Město na Moravě

Premiéra na úvod. Nové Město na Moravě poprvé v rámci Světového poháru uvidí v pátek od 15:10 hodin (živě vysílá ČT Sport, podrobná on-line reportáž na Sport.cz) smíšenou štafetu dvojic, disciplínu, která by se časem mohla prosadit i do programu vrcholných biatlonových akcí.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Eva Puskarčíková jako první Češka okusí závod smíšených dvojic.

Článek

Co obnáší? Ženy i muže čekají dvakrát dva 1,5 kilometru dlouhé okruhy se střelbou, muže pak ještě jeden závěrečný okruh do cíle. Trestná kola jsou zkrácena na 75 metrů.

Zkušenosti s tímto typem závodu mají z českého týmu jen účastníci tradiční povánoční exhibice na stadiónu Schalke Gabriela Soukalová a Ondřej Moravec, ti ale v pátek poběží klasickou smíšenou štafetu. Česko stejně jako většina zemí nasadí do souboje smíšených dvojic své týmové trojky.

Pojedou Puskarčíková a Krčmář

„Na rozdíl od exhibic se tu dobíjí, ve výhodě budou ti, kteří rychle střílí,“ ví Moravec. „Kdo střílí kolem dvaceti sekund, tak i když objede trestné kolo, bude na tom stejně jako někdo, kdo zastřílí s nulou za půl minuty. Myslím, že tahle disciplína má šanci se prosadit i na olympiádu. Sice je ten program už tak nabitý, ale tahle disciplína je skoro divácky nejatraktivnější,“ tvrdí.

Rychlost střelby při nominaci také zohledňoval šéftrenér Ondřej Rybář. „Pro mě je hlavně potěšitelné, že mám z koho vybírat. Pár let zpátky by snad někdo musel jet smíšenou štafetu i dvojice,“ pochvaluje si kouč, jenž ukázal na mladou dvojici Eva Puskarčíková, Michal Krčmář. „Variant bylo hned několik, velkými kandidáty byli také Soukup a Landová, ale rozhodla momentální rychlost střelby,“ vysvětluje.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články