Hlavní obsah

Vítková bere bronz z biatlonového sprintu v Novém Městě!

vap, dhSport.cz
Aktualizováno

Česká biatlonistka Veronika Vítková skončila třetí ve sprintu žen na 7,5 kilometru v závodě Světového poháru v Novém Městě na Moravě. Před ní se umístily Němky. Dahlmeierová dokázala skvělým během stáhnout náskok 15,8 sekund Hildebrandové po druhé střelbě a může se radovat z prvního vítězství v kariéře. Nejlepší Češka na ni po jediné chybě z prvního pokusu ztratila 14 sekund.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Veronika Vítková během sprintu v rámci SP ve Vysočina areně.

Článek
Fotogalerie

Před odpoledním mužským sprintem mají domácí zástupci ve Vysočina areně na kontě dvě medailová umístění.

Vítková zkompletovala v sezóně svou medailovou sbírku ze sprintu, tuto trať v Oberhofu vyhrála a v Östersundu byla druhá. Vybojovala pátou individuální medaili této zimy a osmou v kariéře. Společně se štafetami má v tomto ročníku už deset cenných kovů, za život pak osmnáct ve Světovém poháru.

Přitom hned první ránu, stejně jako při páteční štafetě, na položce vleže pokazila. "Jsem spokojená, ale musím říct, že mě mrzí ta první rána, protože byla lehce uspěchaná. Úplně jsem se nesoustředila a co mám informace, byla i hodně těsná," pravila Vítková po závodu.

Další terče už vyčistila, i díky rychlému běhu se dostala na pódium a vytvořila si výbornou výchozí pozici do nedělního stíhacího závodu.

Jedna z favoritek - Finka Kaisa Mäkäräinenová - stejně jako Vítková chybovala při prvním pokusu. Při druhé střelbě pak minula dokonce dvakrát a musela se smířit se sedmým místem. Vítková, v pátek druhá coby členka smíšené štafety, dnes s napětím očekávala, zda ji z pódia sesadí Domračevová, ale Běloruska nedokázala v závěru trati smazat manko a dojela o devět vteřin za českou biatlonistkou.

Gabriela Soukalová skončila dvacátá, když její bezchybná střelba trvala až do neúspěchu u posledního terče, který tak zhatil naděje na umístění v první desítce.

"Ta poslední rána mě mrzí. Snažila jsem se na ni spíš počkat, a to byla asi ta chyba. Měla jsem to tam střelit normálně v rytmu, někdy ta přemíra snahy je kontraproduktivní," řekla v cíli Soukalová, která letos neběhá jako loni. "Předvedla jsem to, na co mám. Víc po sobě chtít asi nemůžu. Ve třetím kole jsem toho už měla dost."

Eva Puskarčíková musel po první střelbě na jedno trestné kolo, ve druhé už byla bezchybná a měla tak rozjetý velmi slušný závod. Na dosavadní maximum - 17. příčku - to však nestačilo. Jitka Landová skončila na 44. místě a o čtyři místa za ní byla Barbora Tomešová. Všech pět českých závodnic postoupilo do nedělní stíhačky.

"Měla jsem strašně těžké nohy, ale naštěstí mě lidi hnali do cíle, že mě to ještě trošku vybičovalo, ale pocitově vůbec nic moc," řekla Puskarčíková.

SP v biatlonu v Novém Městě n.Mor. (Žďársko):
Ženy - sprint (7,5 km):
1. Dahlmeierová 21:33,4 (0 trest. okruhů)
2. Hildebrandová (obě Něm.) -1,0 (0)
3. Vítková (ČR) -13,9 (1)
4. Domračevová (Běl.) -23,0 (2)
5. Dorinová-Habertová (Fr.) -26,9 (2)
6. Valj Semerenková (Ukr.) -28,8 (1)
7. Mäkärainenová (Fin.) -30,5 (3)
8. Varcinová (Fr.) -44,4 (0)
9. Dunkleeová (USA) -46,3 (1)
10. Bescondová (Fr.) -46,5
...
20. Soukalová -1:02,8 (1)
23. Puskarčíková -1:07,5 (1)
44. Landová -2:01,4 (3)
48. Tomešová (všechny ČR) -2:11,1 (1)
Průběžné pořadí SP (po 15 z 25 závodů):
1. Mäkärainenová 696
2. Domračevová 663
3. Valj Semerenková 547
4. Vítková 522
5. Hildebrandová 504
6. Wiererová (It.) 477
...
11. Soukalová 377
41. Puskarčíková 109
42. Landová 105
15:30 sprint 10 km muži.

Reklama

Související témata: