Hlavní obsah

Biatlonisté okusí kontaktní závod, Vítková zaútočí na medailový hattrick

Nové Město na Moravě

Třídenní biatlonový festival v Novém Městě na Moravě se v neděli dočká svého vyvrcholení. Stíhací závody (od 13.00 ženy, od 15.00 muži) můžou ještě rozšířit medailovou sbírku českého týmu, která zatím čítá páteční stříbro smíšené štafety a sobotní sprinterský bronz Veroniky Vítkové.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Veronika Vítková během sprintu v rámci SP v biatlonu ve Vysočina areně.

Článek

Právě šestadvacetiletá rodačka z Vrchlabí má nejlepší výchozí pozici. Na start ve Vysočina areně se postaví jako třetí s téměř desetisekundovým náskokem na nejbližší pronásledovatelku Darju Domračevovou. Ale kvarteto střeleckých položek může pořadí výrazně přeházet.

„Na první položku se sjede velký vláček a bude rozhodovat střelba,“ má jasno Vítková. „A tu zase nemám v téhle sezóně tak vyrovnanou,“ připomíná.

Rozhodovat ale bude i fyzická kondice. „Je to třetí závod ve třech dnech, bude to náročné,“ očekává Vítková, která letos po běžecké stránce udělala velký krok vpřed.

Sní o repete

Jeden medailový hattrick už v této sezóně zažila při čtvrtém díle Světového poháru v Oberhofu. Přijde repete? „Bylo by to pěkné,“ zasní se.

Ve velmi obdobné situaci vyrazí do stíhačky Michal Šlesingr. Sice z pátého místa, ale spolu s Francouzi Jeanem Guillamem Beatrixem a Martinem Fourcadem, skupinku na třetím až pátém místě dělí pouhých sedm desetin sekundy.

A Šlesingr má kontaktní souboje rád. „Raději závodím se soupeři než se stopkami,“ připomíná. Důležité bude si v novoměstském kotli dobře rozvrhnout tempo. „Diváci mě poženou, i při sprintu jsem si říkal, abych to nepřepálil. Musím spoléhat na to, že odhadnu své tempo,“ věří dvaatřicetiletý biatlonista.

Moravec: Pomůže jen zázrak

O poznání těžší pozici budou mít další dvě česká esa. Gabriela Soukalová vystartuje z dvacáté příčky, Ondřej Moravec až jako 42. „Z takové pozice by se musel stát zázrak, abych udělal nějaké slušné umístění,“ je si vědomý trojnásobný olympijský medailista ze Soči.

Soukalová vyhlíží neděli přece jen s větším optimismem. „Je to hodně střelecký závod, a když mi vyjde střelba, můžu se posunout,“ věří. Její ztráta na německou vítězku sprintu Lauru Dahlmeierovou je lehce nad minutu.

Kromě Tomáše Krupčíka postoupili do stíhačky všichni čeští reprezentanti.

Reklama