Hlavní obsah

Sto tisíc fanoušků proměnilo Nové Město v Mekku biatlonu

Nové Město na Moravě

Přes nedělní husté sněžení už tři hodiny před startem prvního závodu postávaly tisíce fanoušků v areálu Vysočina areny. Diváci se zahřívali svařákem, pohupovali se do rytmu a mohutně aplaudovali, když se na předzávodní nástřel vypravily české reprezentantky. Na pětihvězdičkovou diváckou kulisu v Novém Městě na Moravě se hrnuly samé superlativy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gabrielu Soukalovou ženou diváci vpřed při stíhacím závodě ve Vysočina areně.

Článek
Fotogalerie

„Atmosféra mi tu připomínala fotbalový zápas a podle mě je teď Nové Město Mekkou biatlonu,“ napsal například dopisovatel serveru biathlonnews. Takto honosně bylo přitom v minulosti označováno německé středisko Ruhpolding.

Trumfli i německá střediska

Jenže tam v této sezóně během zastávky Světového poháru napočítali stejně jako v Oberhofu zhruba 66 000 diváků. Tolik jich v Novém Městě navštívilo závody už za první dva dny, celková návštěva pak podle organizátorů byla 100 400 diváků, byť samozřejmě nemůže jít o úplně přesný odhad.

„Když jsem viděl, že za první dva dny tu bylo 65 tisíc diváků, tak jsem si říkal, že za neděli jich přijde 35 001, aby to těch sto tisíc bylo,“ vtipkoval Michal Šlesingr. „Netuším, jak dokážou odhadnout počet diváků na trati, kam se chodí bez vstupenek, asi se vezme nějaká část publika a vynásobí se to vzdáleností, nevím. Každopádně, i kdyby se o něco sekli a bylo to těšně pod sto, návštěva byla úplně neuvěřitelná,“ smekala česká mužská jednička víkendu.

Víc lidí biatlonový areál nepojme. Už takhle byly tribuny na stadiónu našlapané k prasknutí, projít uličkou po schodech byl takřka nadlidský výkon. A na trati? Trenéři a servismani českého týmu aby si vzali megafony na hlášení zpráv závodníkům. „Snažili se nám dávat nějaké informace, ale já vůbec nic neslyšela,“ s úsměvem krčila rameny Gabriela Soukalová.

Víc diváků se nevejde

„Těch 35 000 diváků na den je strop. Logistika silnic i železnic je nějak nastavená. Můžeme operativně reagovat, ale určitě se najdou lidi, kteří řeknou, že blbě viděli nebo dlouho stáli před WC, ale bohužel obsáhnout tu obrovskou masu v tak krátkém časovém úseku nejde jinak,“ vysvětloval předseda organizačního výboru Jiří Hamza.

V hledišti se objevovaly německé, ruské či ukrajinské vlajky, ale potvrdily se informace pořadatelů, že 95 procent vstupenek připadlo českým fanouškům. A tak kulisa překonala i světový šampionát před dvěma lety.

„Je to možná neskromné, ale my to čekali. To, co sportovci vyvolali, nám nikomu hlava nebere. Že se jednou budou lidi rvát o lístky na biatlon, to byl nádherný sen. Je potřeba si to užít, protože přijdou horší chvíle, jednou možná budeme na biatlon zase lístky rozdávat,“ říkal Hamza.

Návštěvy v areálu
Pátek32 000
Sobota33 000
Neděle35 400

Reklama

Související témata: