Hlavní obsah

Biatlonová mánie nekončí, v Novém Městě chtějí další Světové poháry i mistrovství světa

Michal OsobaPrávo

Třídenní biatlonový festival v Novém Městě na Moravě v neděli skončil, ale fanoušci nemusejí smutnit. Světová elita se do Vysočina areny vrátí a snahou organizátorů je, aby se Česká republika stala pravidelnou zastávkou biatlonové sezóny. Při Světových pohárech a za šest let třeba opět i při mistrovství světa.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Předseda Českého svazu biatlonu Jiří Hamza ve Vysočina aréně.

Článek

Čerstvý organizační úspěch podpořený sto tisíci diváky na stadiónu a podél trati během tří dnů ještě vylepšil vyjednávací pozici organizátorů v Novém Městě. Mohli by usilovat o to, aby SP hostili každý rok. „Otázka je, jestli to je naším cílem,“ brzdí euforii předseda organizačního výboru i českého svazu Jiří Hamza.

Příští SP v prosinci 2016

Rozpočet takové akce se pohybuje kolem 50 miliónů korun. „A dát to dohromady každý rok není snadná záležitost, nevím, jestli je síla české ekonomiky až taková,“ připomíná s tím, že bez financí od státu i Kraje Vysočina by se pořadatelé neobešli.

Jeden termín už mají v Novém Městě jistý. Světový pohár v sezóně 2016/17 se bude konat v prosinci. V podmínkách české zimy to nebude pro pořadatele zrovna lehký úkol.

„Vybudujeme zásobníky sněhu, abychom byli schopni garantovat, že budeme mít sníh. Měli bychom mít uloženo 60 000 kubíků, i když třetina odtaje, Světový pohár odjedeme,“ říká Hamza.

Dlouhodobě na Vysočině usilují o tři velké akce ve čtyřletém olympijském cyklu. Po hrách v Pchjongčchangu v roce 2018 by tak mohlo jít o dva Světové poháry a mistrovství světa 2021, o které chtějí v Novém Městě usilovat.

Biatlonová elita v Novém Městě na Moravě
leden 2012Světový pohár
únor 2013mistrovství světa
únor 2015Světový pohár
prosinec 2016Světový pohár

Reklama

Související témata: