Hlavní obsah

Soukalové předpověděl medaili už dávno přítel, stříbro v Kontiolahti vyjela na chipsy

Kontiolahti/Praha

Vydala se ze všech sil a za cílem dlouho ležela na sněhu. I když těžce popadala dech, tak přece jen tušila, že může skončit hodně vysoko. "Cítila jsem se, jako když někdo vyloví z vody hodně odkrveného a přidušeného plavce," říkala biatlonistka Gabriela Soukalová, která běžela závod na 15 km při MS v Kontiolahti se čtyřkou, takže musela tak víc než hodinu v cíli čekat, zda ji někdo nesesadí z vedoucí pozice.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Medailistky z vytrvalostního závodu žen: (zleva) stříbrná Gabriela Soukalová, vítězka Jekatěrina Jurlovová z Ruska a bronzová Kaisa Mäkäräinenová z Finska.

Článek

Soukalová odolávala všem favoritkám, předstihla ji až se startovním číslem 93 Ruska Jekatěrina Jurlovová, která jako jediná střílela čistě. Přitom 30letá vítězka dosud v kariéře nezískala žádnou velkou medaili, ani ve Světovém poháru ještě nikdy nebyla na stupních vítězů. „Jurlovová je senzací tak trochu pro všechny, ale čtyři nuly sehrály v jejím případě hodně důležitou roli a navíc zvládla na své poměry velmi slušně i běh," hodnotil pro ČT trenér českých žen Zdeněk Vítek.

„Já na to raději nekoukala a nechala jsem to plavat. Do poslední chvíle jsem si nemyslela, že můžu skončit takhle vysoko. Pak jsem se jen podívala, jestli to opravdu vyšlo na nějakou placku. Mám ji, tak je to super," tvrdila Soukalová pro Radiožurnál. „Po všech těch rozpačitých pocitech, které jsem měla během letošní zimy, bych nevěřila, že bych mohla právě na šampionátu sbírat takové úspěchy. Jsem za ně hrozně ráda, pro mě jsou ty výsledky vlastně i velikým zadostiučiněním. Docela často jsem se stala terčem kritiky mnoha lidí a teď jsem jim ukázala, že ještě pořád dokážu občas hopsnout na stupně vítězů," tvrdila česká reprezentantka.

Česká medailová radost bublala pod povrchem už během závodu. Šéftrenér Ondřej Rybář přiznal, že dostával gratulační zprávy ještě předtím, než bylo jasné o hodnotě medaile. „Přišel jsem si jako vyvrhel, když jsem se tam u počítače radoval, že Gábinu o sekundu nesesadily Wiererová ani Mäkäräinenová," líčil v České televizi Rybář.

Soukalová: Nedívala jsem se, abych nedostala infarkt

„Měla jsem v obou případech obrovské štěstí. Abych nedostala při sledování finiše těchto soupeřek infarkt předčasně, tak jsem se raději šla převlíknout," přiznávala Soukalová. „Když to opakovaně Gabče vyšlo na ty vteřinky, už jsem skoro věřil, že by mohla být zlatá. Nakonec před ní ale skočila Jurlovová, jediná čistá ve střelba. Je tak trochu překvapením i pro nás, ale Rusky prostě umí střílet a patnáctka je střelecký závod," uvažoval Vítek.

„Já mám i tak moc pěknou stříbrnou radost a buďme rádi, že tam Gábina v těžkém závodě nechala jen jednu ránu. Perfektní výsledek ještě podtrhla osmá Vítková, přitom udělat o jednu chybu méně, mohly tam být naše holky krásně seřazené za sebou," uvažoval Rybář s vědomím, že Vítková běžela o dvě sekundy rychleji než Soukalová, ale na střelbě nasbírala dvě trestné minuty.

Soukalové předpovídal stupně vítězů už její přítel badmintonista Petr Koukal. "Ortodoxně mi tvrdil už od začátku sezóny, že až přijedu do Kontiolahti, budu mít v individuálu medaili. Já si jen klepala na čelo, že se zbláznil," řekla pro ČTK Soukalová.

Přítel si vylepšil formu

Svým výkonem přítele natolik připoutala k televizi, že možná i jemu pomůže. „Rozesmál mě, když mi říkal, že kvůli mě vydržel jet hodinu a půl v posilovně a šlapal jak o závod. Tak si díky mně vylepšil formu," smála se Soukalová.

Podruhé slyšela o medaili den před závodem. Necítila se dobře a škrábalo ji v krku. Večer snědla dva balíčky chipsů a dorazila se energetickou tyčinkou. "Ježíš, ty jsi zase splácala páté přes deváté, tak to budeš mít placku," slyšela od spolubydlící Jitky Landové, která si pečlivě hlídá zdravou stravu.

O Soukalové ale lze s nadsázkou tvrdit, že vyjela stříbro na chipsy. „Cítila jsem se mnohem líp, jak jsem to snědla. Tak jsem si říkala, že mi to určitě prospělo, že to je nejlepší medicína.," tvrdila, ale po závodě se těšila na normální večeři. Je totiž nadšená z pokrmů, které ve Finsku připravuje kuchař české výpravy Petr Bielčík z chaty na Suchém vrchu v Orlických horách.

Reklama