Hlavní obsah

Bronzový Moravec se probudil v sedm ráno hlady a mrzela ho prachbídná návštěva

Kontiolahti/Praha

Ondřej Moravec se po bronzovém závodě na 20 km při MS biatlonistů dostal ve finském Kontiolahti do postele až dlouho po půlnoci a říkal si, jak se po zisku medaile krásně prospí, jenže se probudil hlady už ráno v sedm a cítil se docela rozlámaný.

Foto: Markku Ulander/Lehtikuva, Reuters

Český biatlonista Ondřej Moravec pózuje s bronzovou medailí.

Článek

„Obecně nejsem zrovna spáč, ale když na hodinkách viděl, že je teprve 7:11, tak jsem si říkal, že tak brzo na snídani nejdu. Pak jsem si dal ovesnou kaši a chleba," popisoval pro ČTK své páteční ráno český medailista. Zisk cenného kovu na MS zřejmě přináší reprezentantům v Kontiolahti neklidný spánek.

Gabriela Soukalová přiznala, že si po stříbru dlouho do noci četla a ani Moravec nemohl po bronzovém závodě také dlouho zabrat. Teprve v deset večer snědl večeři, po které následovala nezbytná masáž. „Až pak jsem se dostal k vybalení batohu, zastavil jsem se až po půlnoci a pak se ještě dlouho převaloval," přiblížil Moravec.

Hodně ho mrzel pohled ze stupňů vítězů na hrstku fanoušků v hledišti. „Bylo jich asi čtyřicet, což mě přišlo ubohé. To byla nedůstojná kulisa pro mistrovství světa," zlobil se a zopakoval, že Kontiolahti nemá v oblibě. Větrné místo s často silně mrazivým počasím podle něj není vhodným dějištěm pro MS. „Šampionát bych sem nedával. Nelíbí se mi ten areál a celkově asi mám něco proti Finsku. Ani pod dojmem té medaile ho na milost nevezmu," říkal rezolutně.

Oslavy až doma

Moravec přiznal, že během šampionátu si nemůže dovolit oslavu. „Tady to při nabitém programu ani není možné. Holky běží večer důležitou štafetu, pak zase čeká nás a v neděli obě kategorie masák. Slavit se prostě nedá, necháme si to až na doma," líčil Moravec, jehož ale rovnou z Finska čeká ještě přesun na finále Světového poháru do ruského Chanty-Mansijsku.

Na šampionátu ho ale čekají ještě dvě zmíněná vystoupení. Bude finišovat v sobotní štafetě a absolvuje i nedělní závod s hromadným startem, ve kterém loni v olympijském Soči vybojoval bronz.

Vedle něj se mezi elitní třicítku kvalifikovali i další dva krajané, Michal Šlesingr a Jaroslav Soukup. Moravec ale nepočítá, že by se mu jelo nějak lehčeji pod dojmem bronzu ze závodu na 20 km. „Zase si budu muset odjet to své. Jediné, co mě může v duchu v uvozovkách uklidnit, je skutečnost, že tu medaili už mám," uvedl.

Reklama

Související témata: