Hlavní obsah

Svendsen mě při zvedání z podložky kopl do lyže. To mě rozhodilo,přiznal finišman štafety Moravec

Kontiolahti/Praha

Ondřej Moravec přebíral jako finišman štafetu na MS biatlonistů v Kontiolahti na medailové pozici, jenže ji neudržel a kvůli rozličným problémům na střelnici nakonec dovezl Česko na šesté příčce. Začátkem jeho trápení byl paradoxní kontakt s norským soupeřem.

Foto: Markku Ulander/Lehtikuva, Reuters

Ondřej Moravec

Článek
Fotogalerie

Na střelnici k položce vleže přijížděl spolu se Svendsenem a vedoucího Němce Schemppa měli stále na dohled. Po pěti ranách však českého finišmana čekalo trojí dobíjení. „Nejraději bych se k tomu nevracel... Bohužel jak Svendsen vstával z podložky, tak mě kopnul do lyže zrovna v době, kdy jsem spouštěl ránu, což mě rozhodilo nejen polohu, ale i trochu znervóznělo. Neříkám, že to Nor udělal schválně, ale ten incident se pak podepsal i pod dlouhé dobíjení," povzdychl si Moravec, jenž se tím propadl na čtvrtou příčku a na zádech si vezl Rusa Šipulina i Rakušana Landertingera.

Na stojce se pak snažil pálit co nejrychleji, aby měl ještě šanci bojovat o bronz, po němž v tu chvíli už sahala Francie. Jenže vše zhatil problém při vyhazování náboje. „Nepřebil jsem tak, jak bych měl, takže náboj se zasekl a musel jsem ho vyhazovat ručně, stálo mě to spoustu vteřin. Závod mi na střelnici nevyšel, neměl jsem štěstí," kroutil hlavou Moravec.

S Rakušanem Landertingerem pak prohrál v cílové rovince napínavý souboj o páté místo. „Věděl jsem, že Dominik má větší absolutní rychlost, ale bohužel v kopci jsem ho neutrhl. Tím byly karty pro finiš rozdány," uvažoval český biatlonista.

Moravec: Na medaili jsme měli

I tak českému týmu šesté místo v závodě, který přinesl zlato z mužských štafet po 11 letech Německu a Noru Björndalenovi už jubilejní čtyřicátou medaili z MS, sluší. „Bylo naším přáním vejít se mezi elitní šestku, když průběh závodu nás nechával snít i o lepším výsledku," tvrdil šéftrenér Ondřej Rybář a ocenil výkony Michala Krčmáře a Jaroslava Soukupa na prvním a druhém úseku.

„Stále nás drželi v popředí, a proto jsme byli dlouho ve hře o medaili. Michal Šlesingr to je pak samostatné kapitola. Odvedl přesně to, co jsme od něho čekali. Ondra to měl na posledním úseku hodně těžké i vzhledem ke konkurenci, která se tam sešla, ale ty jeho potíže mrzí, protože kdyby se mu všechno takhle nešťastně nesešlo, byla tam reálná šance dojet na čtvrtém fleku," uvažoval na svazovém webu Rybář.

K nějakému smutku nakonec nebyl důvod. „Šesté místo v podstatě odpovídá tomu, na co máme. Průběh nasvědčoval tomu, že jsme na medaili měli, ale výsledek štafet se počítá až v cíli. Nemá cenu o tom uvažovat. Holky třeba o ničem jiném než o medaili nemluvili a nakonec dopadly ještě hůř," uzavřel Moravec, kterého v neděli čeká na MS ještě závod na 15 km s hromadným startem pro třicet nejlepších, kam se kvalifikovali i Šlesingr se Soukupem.

Reklama