Hlavní obsah

Soukalová při loučení pátá, medaili jí vzal až poslední výstřel

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Pátým místem ze závodu na 12,5 km s hromadným startem se loučila Gabriela Soukalová s mistrovstvím světa v biatlonu ve finském Kontiolahti. Celou dobu útočila na stupně vítězů, teprve poslední z dvaceti ran poslala mimo terč a to jí sebralo z krku medaili. Nicméně vyrovnala nejlepší české umístění z této disciplíny, o které se postarala v roce 2003 Kateřina Holubcová. Veronika Vítková doplatila na špatnou střelbu v první polovině klání a obsadila 29. místo.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Česká biatlonistka Gabriela Soukalová sahala v závodu s hromadným startem po medaili.

Článek

Docela zběsilé tempo v úvodu nasadila na medaili dosud čekající Běloruska Domračevová. Vedoucí žena Světového poháru přijela na první střeleckou položku s náskokem téměř deseti vteřin. Pálila čistě a odjížděla se slibným vedením před šampiónkou ze závodu na 20 km Jurlovovou.

Soukalová rovněž nechybovala a byla osmá v kontaktu se všemi pronásledovatelkami v čele s Ruskou. Bohužel ležku vůbec nezvládla Vítková a musela jít na tři trestná kola, stejně tolik kroužila domácí favoritka Mäkäräinenová.

Při druhé zastávce na střelnici se Soukalová sice trochu zdržela, ale vyplatilo se jí to. Znovu byla bezchybná a jela ve skupince cekem šesti biatlonistek, které se držely zhruba osm vteřin za Domračevovou. Vítková se dopustila dalších dvou chyb, měla tak na položkách vleže úspěšnost pouhých 50 procent a klesla na poslední 30. místo.

Domračevová při třetí střelbě chybovala

Na třetí položce se dopustila Domračeová dvou chyb a z trestných kol se vracela až osmá. Mezitím v čele uhánělo kvarteto, které zvládlo i tuto střelbu čistě. Tvořily je Ukrajinka Semerenková, Němky Hildebrandová s Preussovou a hlavně k české radosti i Soukalová.

Zlomená hůlka krátce před stoupáním ale znamenala ztrátu kontaktu pro Hildebrandovou, takže na metě 9,3 kilometrů zaostávala za vedoucím triem jedenáct vteřin. Soukalová se snažila udávat tempo, na závěrečnou střelbu vestoje dorazila společně se Semerenkovou a Preussovou. Jediná Ukrajinka ji ale zvládla s nulou. Němka i česká reprezentantka, ta bohužel poslední ranou, jednou chybovaly. Naopak čistě zastřílela, a tím se dotáhla zpět do hry o medaile Domračevová, i zezadu útočící Italka Oberhoferová.

Vpředu si uháněla Semerenková s bezpečným náskokem pro zlato, za ní se rozhořel boj o zbývající dvě medaile. Běžecky si v něm nejlépe počínala Preussová a urvala pro sebe stříbro, bronzová pak byla parádně finišující Oberhoferová. Domračevové zůstaly oči pro pláč, Soukalová se na posledním kilometru už vydala ze všech sil a skončila pátá.

Mistrovství světa v biatlonu v Kontiolahti (Finsko) - závody s hromadným startem:
Ženy (12,5 km):
1. Valj Semerenková (Ukr.) 34:32,9 (0 tr. okruhů)
2. Preussová (Něm.) -6,2 (1)
3. Oberhoferová (It.) -12,6 (2)
4. Domračevová (Běl.) -14,7 (2)
5. Soukalová (ČR) -26,2 (1)
6. Hildebrandová -31,7 (0)
7. Dahlmeierová (obě Něm.) -39,9 (2)
8. Dorinová-Habertová -41,0 (3)
9. Bescondová (obě Fr.) -41,5 (1)
10. Šumilovová (Rus.) -41,8 (1)
...
29. Vítková (ČR) -4:07,7 (6).
Průběžné pořadí SP (po 22 z 25 závodů):
1. Domračevová 957 b.
2. Mäkäräinenová (Fin.) 936
3. Valj Semerenková 766
4. Vítková 714
5. Hildebrandová 691
6. Soukalová 646
...
39. Puskarčíková 160
51. Landová 112
72. Tomešová 22

Reklama

Související témata: