Hlavní obsah

Soukalová by na poslední ránu vsadila boty. A šla by bosa, přesto nečekejte pláč

Martin KézrPrávo

Mohla by plakat, že si poslední ranou v závodě s hromadným startem sama strhla na MS ve finském Kontiolahti z krku medaili. Gabriela Soukalová ale udržela nadhled, i když v roli sázkaře by do cíle musela dojet bosa. "Já jsem si na šampionátu každý závod užila," tvrdila 25letá česká reprezentantka po pátém místě v cíli.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Gabriela Soukalová na mistrovství světa v Kontiolahti.

Článek

„Snažila jsem se odvést precizně každou ránu. Na tu poslední bych už bývala vsadila boty, že tam spadne. Zřejmě jsem na ni ale moc pospíchala a viděla se už na trati," líčila České televizi Soukalová, která přitom běžela i střílela celý závod parádně. Až přišla ta prokletá dvacátá rána. "Samozřejm trochu mrzí, přestože naději na vítězství jsem si opravdu nedělala. Ale byla jsem trochu sobec a říkala jsem si, že chci pro sebe chytit každou ránu."

Z trestného kola odjížděla ještě na dohled medaile. „Vůbec jsem ale netušila, jak běžecky silné holky kolem mě jsou," prozradila Soukalová, která do posledního stoupání doufala, že to někde kolem třetí pozice uvisí a pak zkusí uplatnit svůj silový finiš.

„Darja Domračevová s Italkou Oberhoferovou mě ale přepáraly. Když mně na střeše cukly, vzaly mi víru, že se jich ještě nějak chytím," popisovala držitelka stříbra ze ženské patnáctky a zlata ze smíšené štafety, jak pro ni zhasínala medailová šance.

„Uteklo jí to o kousek. Odjet Gabča s nulou, na vítěznou Semerenkovou běžecky určitě měla. Je to škoda, ale nikoliv zklamání," mínil trenér Zdeněk Vítek. „Já jsem teď fakt ráda za první pětku. Před mistrovstvím bych nevěřila, že tady dokážu závodit tak, abych na konci při svém šestém startu dala devatenáct ran z dvaceti a vydržela se silami prakticky až do konce masáku," usmála se Soukalová.

Naopak Veronika Vítková vypila až do dna svůj kalich hořkosti, když na položkách vleže předvedla úspěšnost střelby pouhých 50 procent a nakonec v závodě určeném pro třicet nejlepších skončila až předposlední. „Verča si teď vleže prostě nevěří, ale třeba pomůže změna prostředí a už při finále svěťáku v Rusku to bude jiné," doufal trenér.

„Na každého přijde menší či větší krize a Vítková si ji prostě vybrala na závěr šampionátu. Ale má velkou šanci na Top 5 v celkové pohárové klasifikaci a to by byla paráda," vykládal Vítek, který je bratrancem otce Veroniky.

Reklama

Související témata: