Hlavní obsah

Sprint biatlonistům nevyšel, přesto jásají. Od příští sezóny dostanou více peněz i závodníků

Chanty-Mansijsk

Snová biatlonová sezóna, která končí víkendovými závody Světového poháru v ruském Chanty-Mansijsku, vynesla českým biatlonistům parádní páté umístění v hodnocení národů. To znamená, že od příští sezóny přiteče z účtů Mezinárodní biatlonové unie (IBU) do tuzemska více peněz a reprezentační trenéři mohou nasadit do závodů až šest závodníků, tedy o jednoho více, než dosud.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Ondřej Moravec jásá, biatlonisté mohou od příští sezóny nasadit o jednoho závodníka více.

Článek

Biatlonisté sice ve čtvrtečním sprintu nijak neohromili, nejlepším výsledkem bylo 15. místo Michala Šlesingra, těsný náskok na pátém místě v hodnocení Poháru národů před dotírajícím Rakouskem ale udrželi. Sobotní stíhačka a nedělní závod s masovým startem už se nezapočítávají.

Nejlépe se v letošní sezóně vedlo Norům, následují biatlonisté Německa, Francie, Ruska a České republiky.

A jaké výhody z pátého místa plynou? „Získáme právo startu pro šest závodníků na příští sezónu," podotkl na svazovém webu trenér mužů Marek Lejsek s tím, že mladší reprezentanti mohou získat více zkušeností. IBU také pošle do Česka vyšší finanční odměny. „Navíc se na trénincích přiblížíme krajům střelnice, kde se pak odehrávají rozhodující položky všech kontaktních závodů," dodal Lejsek.

Ještě lépe jsou na tom v hodnocení národů české biatlonistky, které čeká v pátek v Chanty-Mansijsku sprint na 7,5 kilometru (on-line ve 14 hodin na Sport.cz) a o víkendu stejný program jako muže, jen na kratší vzdálenost. Parta okolo Gabriely Soukalové a Veroniky Vítkové je v hodnocení národů druhá za Němkami, navíc s dostatečným náskokem na třetí Francouzky.

Reklama

Související témata: