Hlavní obsah

Další úkol pro úspěšné biatlonisty? Vytvořit týmy šesti silných závodníků

Michal OsobaPrávo

Další úspěšná biatlonová zima ještě rezonovala v šéftrenérovi Ondřeji Rybářovi, když si vychutnával nevídaně početnou diváckou kulisu středeční rozlučkové exhibice v jabloneckých Břízkách. Zároveň už dumal, jak biatlonovou euforii udržet.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šéftrenér Ondřej Rybář (vpravo) a Ondřej Moravec před odletem na MS do finského Kontiolahti.

Článek

Před rokem i přes medailové žně na olympiádě v Soči prošla reprezentace významnými změnami. Rybář se z pozice kouče mužů posunul do nově vytvořené role šéftrenéra, muže dostal na starosti Marek Lejsek, u žen nahradil Jindřicha Šikolu Zdeněk Vítek.

Letos podobně turbulentní změny nepřijdou. „Jednání teprve budou probíhat, ale v téhle sezóně to klapalo, tak myslím, že se nic výrazně měnit nebude,“ očekává Rybář, jenž si ve své nové roli zvykl rychle.

Dál objížděl většinu dílů Světového poháru, se závodníky byl v každodenním kontaktu. „Takže se pro mě zase tolik nezměnilo, i když teď je tam zodpovědnost za oba týmy. Ale byla to zase sezóna s partou perfektních lidí, ze své pozice jsem si ji užil,“ pochvaluje si zimu s rekordními jednadvaceti umístěními na stupních vítězů ve Světovém poháru.

Budou se otrkávat

Jedna významná změna ale příští sezónu přijde: český tým bude početnější. Díky úspěchům v právě skončené zimě biatlonisté vybojovali účast hned šestice mužů i žen ve Světovém poháru. Najde Rybář a spol. dostatek konkurenceschopných reprezentantů?

„Je to úkol na další tři sezóny do Koreje. Pokud se nám pozice podaří udržet, určitě bychom chtěli být schopni závody objíždět se šesti silnými lidmi,“ plánuje šéftrenér s horizontem olympijských her v Pchjongčchangu.

Reprezentační pětice se v uplynulé sezóně vcelku ustálili. Mezi muži dokázali v SP bodovat Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup, Michal Krčmář a Tomáš Krupčík, u žen Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Eva Puskarčíková, Jitka Landová a Barbora Tomešová.

Kdo k nim? „Zůstanu nohama na zemi, budeme rádi, když budeme mít to šesté místo, aby se závodníci mohli otrkat a získat zkušenosti,“ plánuje Rybář a chce mladší závodníky při zastávkách Světového poháru protočit.

Pravdu ukáže Světový pohár

„Až svěťák ukáže pravdu. To je nejvyšší soutěž, a když bude někdo jezdit dobře v IBU Cupu, není zaručeno, že se mu bude dařit ve svěťáku,“ upozorňuje. V IBU Cupu, jakési druhé biatlonové lize, se letos z Čechů nejlépe vedlo Lee Johanidesové (celkově 14.), Lucii Charvátové (18.) a Matěji Krupčíkovi (14.).

Nabízenou maximální kvótu šesti závodníků navíc Češi i z ekonomických důvodů nevyužijí pokaždé. „Souvisí s tím větší nároky na zabezpečení i logistiku, nemyslím, že objedeme všechny svěťáky v šesti,“ tuší Rybář. Například na nákladné podniky SP v kanadském Canmore a americkém Presque Isle vyrazí téměř jistě méně početný tým.

Případné doplnění sestavy servismanů se bude řešit v příštích týdnech, pořízení doprovodného kamiónu se zázemím po vzoru dalších velmocí v plánu není. „Už po olympiádě jsme se shodli, že to není nic, bez čeho bychom se neobešli. Spíš jsme přemýšleli, že bychom si v létě zpříjemnili cesty nějakým lůžkovým autobusem na dlouhé štreky,“ přemítá Rybář.

Reklama

Související témata: