Hlavní obsah

Skok do hlubin. Český biatlonista uctil památku mrtvého kamaráda

Praha

Po třech letech se vrátil na místo činu nedaleko italského Lago di Garda a vrhl se ze skalního útesu se zavřeným padákem do hlubin. Tentokrát se ale vábení adrenalinu mísilo se smutnou vzpomínkou. Podívejte se, jak biatlonista Michal Šlesingr spolu s kamarády uctil památku českého basejumpera Martina Trdly, který před rokem zahynul při pokusu o přelet nad nejvyšší horou Česka.

BASE jump Michala Šlesingra na Monte Brento.Video: GoPro

 
Článek

Basejump biatlonisty Michala Šlesingra v roce 2012

Premiérový BASE jump, tedy skok s padákem z pevného objektu, na Monte Brento zůstal Šlesingrovi hluboce vryt do paměti. Tehdy na místě odskoku prostál dlouhé minuty, než nalezl vnitřní rovnováhu a odrazil se do prázdna. Šest sekund volného pádu, rána od vytaženého padáku se nese nad údolím, bezpečné přistání na louce. Napětí je pryč, tak hurá nahoru a ještě jednou...

„Od té doby jsem BASE jump neskákal. Bylo trochu komplikované vysvětlit to doma i jinde. Chtěl jsem, ale okolí se úplně netvářilo," poznamenal majitel zlaté medaile ze smíšené štafety z letošního MS ve Finsku pro Sport.cz z reprezentačního soustředění ve slovinské Pokljuce.

Skočil hned čtyřikrát

Letošní návrat do Valle del Sarca byl pro milovníka adrenalinu symbolický. Trdla byl Šlesingerovým kamarádem i mentorem, osobně dohlížel i na jeho první skok. Jeho smrt proto českého biatlonistu hluboce zasáhla a rok po Trdlově tragické nehodě v Krkonoších se spolu s přáteli vypravil do Itálie uctít kamarádovu památku dalším skokem. „Brali jsme to jako vzpomínkovou akci na Martina," vysvětlil Šlesingr, který se ze skalnatého vrcholu snesl hned čtyřikrát. „Bylo to snazší než posledně," líčil.

Tentokrát přitom skákal už v roli otce. Netížila jej proto větší odpovědnost? „Myslel jsem na to cestou do Itálie, na místě se myšlenky koncentrovaly čistě na skoky. Já nejsem šílenec. Riziko tam je, ale to je u všeho, i při ranní cestě pro rohlíky. Život by přece neměl být procházka do hrobu s cílem dopravit tam tělo úplně zachované," podotkl s úsměvem Šlesingr během dne volna, které trenéři reprezentantům během náročného soustředění naordinovali.

Biatlonisty po návratu z Pokljuky čeká cesta za prvním sněhem do Finska. Nová sezóna Světového poháru odstartuje 29. listopadu ve švédském Östersundu.

Reklama

Související témata:
Base jumping