Hlavní obsah

Moravec sbírá medaile, ale změn se nebojí. Má vizi, jak se ještě zlepšit

Praha

Z mistrovství světa v Kontiolahti přivezl kompletní sbírku medailí, třikrát na stupních vítězů stál i při loňské olympiádě. Jak se namotivovat na start další biatlonové zimy? S tím nemá jednatřicetiletý Ondřej Moravec sebemenší problém.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Biatlonista Ondřej Moravec.

Článek

Když vyrážel na závěrečný přípravný kemp do švédského Idre, tušil, že přehnaná nervozita s ním lomcovat nebude. „Asi už jsem tak starej, že na soustředění to se mnou nic nedělá,“ usmívá se Moravec.

„Ale tak dva dny před prvním startem už budu vnímat, že se to blíží,“ přiznává před začátkem sezóny. O první body se bude bojovat příští neděli ve švédském Östersundu v závodě smíšených dvojic a poté ve smíšené štafetě.

Klíčová bude střelba

V minulé sezóně obsadil ve Světovém poháru celkově šesté místo. „Chtěl bych navázat na uplynulé sezóny. Klíčem bude co nejstabilnější střelba, a když budu celkově do desítky, bude to úspěch,“ má jasno majitel čtyř medailí ze světových šampionátů.

Ví, že ještě svého vrcholu nedosáhl. A to ho žene vpřed. „Když se začne dařit, chtěl bych co nejdéle pokračovat a vydržet. Pohon mám a je kam se zlepšovat. Nevím, jestli se mi to vůbec povede, ale svých výsledkových hranic jsem ještě nedosáhl,“ je přesvědčen biatlonista z Letohradu.

Spolu se svými parťáky z úspěšné biatlonové reprezentace tak řeší dilema. Jak se posunout ještě výše, ale zároveň nezbortit fungující koncepci přípravy? Moravec by se ani větším experimentům nebránil. „Změny se dělají těžko, když něco funguje, ale klidně bych do nějakých šel. Ale trenéři mají asi o něco větší strach je udělat než já,“ usmívá se.

Inspirace mezi hokejisty

Nepřemýšlí nad zásadními úpravami, spíše nad drobnými nuancemi, které ale mohou být v klíčových fázích závodů rozhodující. „Mám nějakou vizi, kde se můžu posouvat. V posilování se dají dělat věci jinak, ale dokud je nevyzkoušíme, tak to nezjistíme. Dá se jít do větší dynamiky, výbušné tréninky, jaké dělají hokejisté,“ popisuje Moravec.

„Když se podíváte, kam se biatlon poslední tři roky posouvá, je něco neuvěřitelného, co jsou někteří schopni udělat za nástupy v posledních kolech a při finiších. Já toho schopen nejsem, v dynamice máme velké rezervy,“ ví.

Jenže na případné změny zaběhnutého tréninku není moc času, snad příští rok. „Pak už je zase olympiáda a to pochybuju, že by se něco měnilo. Nechci nikoho kritizovat, je to spíš o dohodě. Tenhle systém jedeme pátou sezónu, člověk se pořád posouvá, ale myslím, že tahle změna by nám mohla pomoct,“ věří Moravec.

Reklama