Hlavní obsah

Vítková brnkala trenérům na nervy, Soukalová šla málem k zemi. Biatlonová štafeta ale nadchla

Östersund

Naplnit očekávání náročného českého publika je čím dál těžší, avšak není to nemožné! Po žních v minulé biatlonové sezóně se naplno rozjel nový ročník a hned na jeho startu ve švédském Östersundu smíšená štafeta ukázala, že i letos bude bojovat o nejvyšší příčky. Třetí místo na bedně se však nerodilo lehce a aktéři nedělního závodu na oficiálních stránkách Českého biatlonu přiznali, že s ohledem na jedenáct chyb na střelnici se jedná o obdivuhodný výsledek.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

České kvarteto zleva Michal Šlesingr, Veronika Vítková, Gabriela Soukalová a Ondřej Moravec v cíli po smíšené štafetě v Östersundu.

Článek
Fotogalerie

Šéftrenér Ondřej Rybář vsadil na osvědčenou sestavu, která jela i na březnovém mistrovství světa a tehdy získala zlato. Na start závodu se postavila Veronika Vítková, která však pokazila první střeleckou položku, ale heroickým běžeckým výkonem vykřesala naději a předávala jako sedmá.

„Po prvních pěti ranách jsem měla úplně zatemněno. Naštěstí potom jsem už žádný terč neminula a závod zachránila. Vlastně by se to dalo říci tak, že jsem zkoušela, co trenéři vydrží... Na trati jsem se cítila super, až mě to samotnou překvapilo. A vydařená stojka mi hodně pomohla, zůstal mi na dohled vláček závodnic a věděla jsem, že je doběhnu," řekla sebevědomě.

Soukalová málem padla na zem

Druhá Gabriela Soukalová se hned po předávce dokázala vyhnout pádu, který potkal ruské a německé soupeřky. „Trať se mi moc nelíbila, stopa byla zledovatělá a málem jsem šla dvakrát na zem. Jsem ráda, že jsem to ustála. Ze třetího místa mám radost za všechny, je to bezvadný start. Zvláště, když je tu ten tlak, že každý už od nás to pódium očekává," řekla Soukalová.

Michal Šlesingr na třetím úseku bojoval se skvělým norským běžcem Johannesem Bö. „Držel jsem se v závěsu za ním a mohl jsem se soustředit na techniku. Bohužel pak jsem dobíjel. Toho je škoda. Nor mi ujel a s tím se vytratila i pohoda z mé jízdy. V závěru jsem si myslel, že ještě zkusím doskočit Němce Dolla, ale dnes to bylo větší sousto, než jsem mohl ukousnout," přiznal osmý muž loňského hodnocení Světového poháru.

Moravce zklamala střelba

Český finišman Ondřej Moravec v cíli zpytoval svědomí za chyby, kterých se dopustil na střelnici. „Zrovna nadšený nejsem. Vlastně jsem střílel dvakrát za jedna a pak navíc nedokázal dobít. Přitom tréninky jsem tu neměl vůbec špatné. Věřím, že se z toho poučím a příště se chyb vyvaruju, protože kdyby byly opravdu těžké podmínky, bylo by to se mnou podstatně horší...," hodnotil trojnásobný medailista ze ZOH v Soči.

Na jednom se ale celá štafeta shodla. „Skončit třetí s jedenácti chybami, což je velká porce, považuju za obdivuhodné," řekla Gabriela Soukalová. „Každá bedna se počítá. Navíc je to dobrá motivace i zjištění, že zle na tom nebudeme, přestože formu ještě musíme vyladit," myslí si Šlesingr a jeho parťačka Vítková dodala: „Vyšší příčky si můžeme klidně schovat na později."

Reklama