Hlavní obsah

Rány na odchodu by se měly dávat, mrzelo Soukalovou

Östersund

Devatenáct ran poslala do terče, až ta její závěrečná šla mimo. Biatlonistku Gabrielu Soukalovou trestná minuta v Östersundu při závodě Světového poháru na 15 km připravila o triumf. Nakonec obsadila 5. místo, při střelbě dvakrát chybující Veronika Vítková skončila sedmá.

Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Česká biatlonistka Gabriela Soukalová během vytrvalostního závodu v Östersundu.

Článek

„Máme dvě holky v desítce, to je určitě fajn. Nechci být hned na začátku sezóny neskromný a říkat, že to mohlo být ještě o fous lepší," vykládal trenér žen Zdeněk Vítek. Soukalová o posledním terči mockrát s úsměvem říkala, že „ten přece netrefí jen pitomec." Když ji to ve čtvrtek za tmy na švédském severu potkalo, zvrátila tak trochu nevěřícně hlavu. „Moc jsem nevěděla, jaké zvolit tempo, abych to nepřepálila. Střelba mě ale podržela, i když... Rány na odchodu by se fakt měly dávat," zalitovala.

„Škoda, už jsem myslel, že Gabču zachrání kalibrová rána. Asi ji ten poslední výstřel teď trochu mrzí. Šel trochu moc dolů, někam na pět hodin, ale jinak není co vytknout," mínil Vítek. „Každá čistá položka mně dodávala sebedůvěru. Z tak slušné střelby jsem trochu překvapená, v přípravě jsem se cítila dost nejistá. Při závodech je ten divný pocit pryč, ale raději to hned zaklepu," usmála se nejlepší z českých biatlonistek.

Premiérové prvenství v kariéře slavila bezchybná Dorothea Wiererová. „Standardně střílí rychle a čistě, teď to podepřela i slušným během," hodnotil český trenér výkon Italky. Soukalová na ni ztratila 48,7 sekundy, od stupňů vítězů ji dělilo necelých jedenáct vteřin. Všechny přemožitelky české reprezentantky jely až za ní, takže dobře znaly její čas.

S běžeckým výkonem Vítkové byl spokojený

„Vítr je tady někdy tak silný, že vám hrozí sfouknutí až někam k polárnímu kruhu, ve čtvrtek večer byly ale podmínky přece jen klidnější," přibližoval Vítek. Pro Soukalovou to byl třináctý pohárový závod na nejdelší distanci v kariéře. „Mám jediné přání, dopadnout lépe než loni," říkala před startem v nadsázce. Před rokem se v Östersundu protrápila do cíle až na 62. místě, letošní příběh byl úplně jiný.

Proto v cíli rozdávala úsměvy na všechny straně, ač sesazená z pódiového umístění. „Každý na Gábině vidí, že je na tom lépe fyzicky i mentálně, než touto dobou před rokem," potvrzuje Vítek.

Příslušnost k absolutní elitě potvrdila i Vítková. „Verča se mi běžecky zase hodně líbila, ve finiši stupňovala tempo, jen musí asi trochu víc pohlídat střelbu vleže. Tam byly obě chybné rány," usoudil trenér, bratranec jejího otce.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články