Hlavní obsah

Kontroverzní tah přinesl Česku novou hvězdu. Mnoho lidí mi to může mít za zlé, říká Charvátová

Hochfilzen

Čeští biatlonisté už dokázali nadchnout tuzemské fanoušky pro svůj sport, teď navíc mohou příznivci kromě už osvědčených hvězd zaměřit svoji pozornost také na Lucii Charvátovou, která vybojovala ve sprintu žen v rakouském Hochfilzenu senzační páté místo. Sama životnímu výsledku ve Světovém poháru nemohla uvěřit.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Lucie Charvátová v cílové rovince zabojovala a v Hochfilzenu se radovala z páté příčky.

Článek
Fotogalerie

Běžeckou formu už naznačovala v přípravě, tentokrát však přidala i velmi slušnou střelbu. Při ní ji na minulé zastávce SP v Östersundu limitoval pořezaný a sešitý ukazováček. „Chyběl mi v prstu cit," přiznala v rozhovoru pro biatlon.cz.

Po přesunu ze Skandinávie do Alp ale potíže odezněly a dvaadvacetiletá biatlonistka z Vrchlabí v pátečním závodě minula jen jeden terč vleže. Následně ve stojce nezaváhala a útočila dokonce na stupně vítězů.

Čekali jsme, až to trefím

I z konečného pátého místa byla ale pochopitelně nadšená. „Vůbec tomu sama nemohu uvěřit. Dlouhodobě bojuju se střelbou, běh vypadal od začátku dobře, a jen jsme s trenérem čekali, až se trefím. Teď se to povedlo, jedna chyba vleže je na mě hodně solidní výsledek," dělila se o své dojmy v cíli.

Nenechala se znervóznit ani špatným nástřelem, byť ji trenéři museli uklidňovat: „Já jsem nebyla tak nervózní, jak si oni myslí. Beru to relativně v klidu, nástřel se trochu protáhl, ale nebyly tam žádné chyby, které bychom museli před startem řešit."

Český biatlon se tak může těšit z další závodnice, která se dokázala probít do špičky a v budoucnu se od ní mohou očekávat velké výsledky. O potenciální naději však přišlo naopak běžecké lyžování. Charvátová totiž ještě před třemi lety startovala na juniorském světovém šampionátu klasických lyžařek.

„Běh na lyžích jsem měla hodně ráda, ale biatlon je atraktivní disciplína. V Česku se rozvíjí a jsou pro něj lepší podmínky než v běhu na lyžích. Nelituju, že jsem udělala takový kontroverzní přestup. Mnoho lidí mi to může mít za zlé, ale jsem maximálně spokojená, že jsem teď u biatlonu," pochvalovala si změnu.

Reklama

Související témata: