Hlavní obsah

Vylepší biatlonisté v Pokljuce dosavadní bídu? Jinak přijdou galeje! hrozí šéftrenér

Praha

Pořádně rozčílený byl šéftrenér českých biatlonistů Ondřej Rybář po nedělním závodě štafet v Hochfilzenu, kde zejména mužům závod vůbec nevyšel a obsadili až 16. místo. Naděje na lepší umístění se pro tým ve složení Michal Krčmář, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec rozplynula hned na první střelecké položce, po níž Krčmář musel na dvě trestná kola a nabral více než minutové manko. K nápravě mají jeho svěřenci příležitost v následujících dnech při dalším podniku Světového poháru v Pokljuce, jinak jim "hrozí galeje", citovaly Rybáře oficiální svazové stránky.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéftrenér českých biatlonistů Ondřej Rybář.

Článek
Fotogalerie

„Krčmář mě vážně rozzlobil, udělal to netakticky. Přijel na střelnici tak, jak tam přijet neměl. Pro tohle neexistuje omluva. Kolikrát jsem diplomatický, tentokrát jsem pro ostrá slova nešel daleko. Ztratili jsme po první střelbě kontakt, vlak se soupeři nám ujel," zkritizoval přístup svého svěřence v rozhovoru pro Českou televizi.

Panice Rybář nepodléhá, dobře ví, že sezóna je teprve na začátku. Radost může mít zatím z vedoucího postavení Gabriely Soukalové a dalších lichotivých umístění žen, nicméně před faktem, že mužskému týmu start do Světového poháru nevyšel zkrátka nelze zavřít oči. V poháru národů figurují čeští biatlonisté až na 10. místě, přitom minulou sezónu skončili pátí. Achillovou patou je zatím hlavně střelba.

„Ač se Ondra Moravec dvakrát dokázal ve stíhačce zlepšit a Michal Šlesingr je na tom, myslím, běžecky hodně dobře, musí si to i oni srovnat v hlavě a se střelbou se poprat. Hlava a střelba jdou totiž ruku v ruce. Když se závod od závodu nedaří, klesá sebedůvěra. To je třeba i případ Veroniky (Vítkové) a její ležky," uvedl Rybář.

Jak z toho ven? Mezi závody moc času nezbývá, před startem ve slovinském zimním středisku absolvovali biatlonisté jen dva tréninky.

Neklesat! Začít stoupat

„Musíme jet z toho, co máme natrénováno. Jediné, s čím se dá pracovat, je psychika. Na nějaké zevrubné hodnocení je brzy, neskončil ještě ani první trimestr. Uvidíme, co zajedeme v Pokljuce. Sportovci jsou ale profíci, musí umět přijmout kritiku, musí s tím umět závodit. On totiž často výsledek není přesnou odpovědí na to, jak je sportovec připraven," uvědomuje si šéftrenér českého týmu.

Program dalšího dílu SP odstartují již ve čtvrtek odpoledne závodem ve sprintu na 10 km muži, jejich kolegyně vyrazí na trať o den později. V sobotu se pojedou stíhačky a na závěr v neděli závody s hromadným startem. Pro muže poslední šance jak změnit směr? Neklesat, ale začít stoupat!

„Pokud i v Pokljuce budou kluci pokračovat ve stávajícím duchu, tak přijdou galeje. Galeje během vánočních svátků," vyhlásil Rybář ostře na webu biatlon.cz. „Ale, jak už jsem řekl, to je hodně předčasné," dodal poněkud smířlivěji.

Reklama

Související témata: