Hlavní obsah

Biatlonisté dostali přes svátky zabrat. V Ruhpoldingu vyrazí na trať v šesti!

Žádné ladění formy, ale pořádná porce tréninkové dřiny. Takový byl sváteční program českých biatlonistů, kterým nevyšel start do letošní sezóny. Před trojicí závodů v německém Ruhpoldingu, tedy místě biatlonistům zaslíbeném, českou reprezentaci posílil talentovaný Adam Václavík, stříbrný a bronzový junior z ME 2014. Muži v pátek poprvé využijí kvótu šesti závodníků, ženy zůstanou celý závodní víkend v pětici.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Vyčerpaný Ondřej Moravec.

Článek

V pátek se jedou sprinty, o den později stíhací závod a v neděli je v Ruhpoldingu na programu závod s hromadným startem. Původně se mělo jet v Oberhofu, ale kvůli špatným klimatickým podmínkám byl podnik přesunut do Bavorska, kde se závody uskuteční i příští týden. Česká reprezentace sice už od počátku sezóny mohla nasadit šest závodníků, ale převážně z logistických důvodů tak neučinila.

Mezi muži ale dosud nebylo příliš důvodů k radosti a tak přišel nový impuls. Nominace na Světový pohár znamenala pro jednadvacetiletého Václavíka dárek pod stromeček. „Dozvěděl jsem se to těsně před svátky. Bylo to moc milé překvapení," tvrdil na webu Českého biatlonu.

Jilemnický rodák Václavík, jehož sestra je přítelkyní trenéra žen Zdeňka Vítka, dosud startoval v IBU Cupu. Jednou nahlédl do elitní desítky a pravidelně se pohyboval mezi dvaceti nejlepšími. „Mám zatím docela stabilní výkonnost, a to mě hodně těší. O proti loňsku se mi také podařilo dostat na vyšší úroveň střelbu. Nemám tam už takové výkonnostní výkyvy jako dříve," popsal.

Místo ladění formy pořádná zabíračka!

S týmem už Václavík absolvoval přípravu v Pokljuce. „Ve Slovinsku jsme měli skvělé podmínky na náročný intenzivní trénink. Nebylo to žádné ladění formy, ale pořádná zabíračka," ohlíží se za dřinou posledních dnů. „Myslím si ale, že potom všem jsem v dobré pohodě fyzické i střelecké."

Na start pátečního sprintu nepůjde s konkrétním cílem. „Tím se nechci svazovat. Pro mě je účast ve SP cenná především v tom, že mohu nasbírat spoustu nových zkušeností. Samozřejmě, že kdybych postoupil do stíhačky, mohl bych to považovat za osobní úspěch," dodal Adam Václavík, který v týmu doplní čerstvého otce Ondřeje Moravce a zkušené biatlonisty Michala Šlesingra, Jaroslava Soukupa, Tomáše Krupčíka a Michala Krčmáře.

Reklama

Související témata: