Hlavní obsah

Moravec musel na trestné kolo. Česká štafeta dojela v Ruhpoldingu osmá

roj, mmSport.cz
Aktualizováno

Čeští biatlonisté ve složení Michal Šlesingr, Tomáš Krupčík, Michal Krčmář a Ondřej Moravec vybojovali ve štafetě Světového poháru v německém Ruhpoldingu osmé místo. Závod vyhrálo Norsko před Ruskem a Rakouskem.

Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Ondřej Moravec při štafetě v Ruhpoldingu.

Článek
Fotogalerie

„Osmí v cíli, to je tak nějak průměr. Ondra měl při té své nepovedené položce ohromnou smůlu, protože tam čelil prudkým poryvům větru. Bylo těžké určit, kolik by měl odečíst od nástřelu. Různě cvakal, ale správně se mu povedlo zareagovat po čtvrté ráně a zaplatil za to trestným kolem," hodnotil trenér Ondřej Rybář, který pod dojmem až 16. místa z předchozího prosincového štafetového závodu v Hochfilzenu nejen pozměnil sestavu, ale přeházel i úseky.

Šlesingr se pral i s lyžemi

Tentokrát místo Jaroslava Soukupa nastoupil Tomáš Krupčík. Na "svém" místě zbyl pouze finišman Moravec. První úsek byl svěřen Michalu Šlesingrovi, jemuž se ale příliš nedařilo. Na první střelbě dvakrát opravoval, pak se sice přes horší lyže prodíral pořadím vzhůru, ale Krupčíka pustil na trať při předávce až z dvanáctého místa.

„Čelo mu odjíždělo ve sjezdech, ale statečně bojoval," poznamenal Rybář. „Měl jsem lyže připravené na mokrý sníh, ale trať se brzy umydlila a jelo se mi dost těžce," posteskl si Šlesingr.

Na prvním úseku bylo nejrychlejší Lotyšsko, které se však následně podle očekávání začalo propadat. Krupčík na první střelbě jednou opravoval a na druhé položce na poslední chvíli oddálil hrozbu trestného kola.

„Měl na stojce dost dobíjení, pak chytil ztrátu v závěru, kdy mu došly síly. Přes dvouminutový odstup na vedoucí Nory jsme ale byli ve hře o šestku," tvrdil trenér.

Jasně vládla Francie

Ještě hůře si vedl Němec Johanes Kühn, jenž musel na dvě trestná kola a potopil naděje domácích na medailové umístění. Po druhém úseku díky Martinu Fourcadeovi jasně vládla Francie.

Jako třetí vyrazil v českých barvách Michal Krčmář, jemuž se předchozí štafetový start v Hochfilzenu totálně nepovedl. Tentokrát si však vedl skvěle. První položku zastřílel rychle a bezchybně. Na druhé se nechal trochu rozhodit při poslední ráně, kterou však bleskově opravil a českou štafetu posunul už na sedmé místo.

„Tady potvrdil aktuálně výbornou formu, třetí úsek mu sednul běžecky i střelbou a vytáhl nás na dosah vysněné šestce. Pro Krčmáře osobně to musí být i povzbuzení pro sobotní masák," řekl Rybář.

Norskou štafetu, která začala závod podobně jako ta česká, vytáhl vynikající Tarjei Boe na první příčku s více než minutovým náskokem na Francii.

Český finišman Ondřej Moravec bohužel nenavázal na svého předchůdce a po první střelbě musel i kvůli zhoršeným povětrnostním podmínkám na trestné kolo. Ve druhé už ale nezaváhal a vrátil se do elitní osmičky. V cílové rovince pak prohrál souboj o sedmé místo s Italy.

„Nechci z něj ale dělat viníka, nebo mu snad něco vyčítat. Reakce na vítr je vždycky složitá," mínil Rybář.

Po heroickém výkonu Antona Šipulina se na druhé místo za Nory dostalo v cíli Rusko. Třetí skončilo Rakousko. Francie si dojela až pro čtvrté místo. Zklamaní domácí Němci po Kühnově fiasku výš než na konečnou pátou příčku pomýšlet nemohli.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu:
Muži - štafeta 4x7,5 km:
1. Norsko (Björndalen, J. Bö, T. Bö, Svendsen) 1:17:05,0 (0 tr. kol+12 dobíjení)
2. Rusko (Volkov, Garaničev, Cvetkov, Šipulin) -14,6 (0+6)
3. Rakousko (Grossegger, Eberhard, Eder, Landertinger) -35,8 (1+7)
4. Francie -55,9 (1+9)
5. Německo -1:51,4 (3+9)
6. USA -2:31,1 (0+8)
7. Itálie -2:46,0 (1+10)
8. ČR (Šlesingr, Krupčík, Krčmář, Moravec) -2:46,3 (1+10)

Reklama

Související témata: