Hlavní obsah

Vítková bojuje s nachlazením, Soukalové v Anterselvě rychle ubývaly síly

Antholz-Anterselva

Před čtvrtečním sprintem se dvě nejlepší české biatlonistky Gabriela Soukalová a Veronika Vítková necítily dobře, přesto si ve vysoké nadmořské výšce 1650 metrů v italské Anterselvě připsaly nejlepší dosavadní výsledek. Vítková skončila osmá, hned za ní dojela vedoucí žena průběžného hodnocení Světového poháru Soukalová.

Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Vyčerpaná Veronika Vítková v cíli sprintu v Anterselvě.

Článek
Fotogalerie

Nemoci v posledních dnech kosí jednu biatlonistku za druhou. Němka Dahlmeierová do Itálie ani neodcestovala, trable ale mají i české závodnice.

„Bojuju s nachlazením. Mám rýmu, kašel, zkrátka jsem se necítila právě v závodním rozpoložení," popsala Vítková na oficiálních stránkách Českého biatlonu. „Každý trénink mě tady neuvěřitelně bolel. Kdybych byla unavená jako ve středu, určitě bych na start ani nešla."

I proto jilemnická biatlonistka nepřepálila začátek. „Snažila jsem se zvolit takové tempo, abych vydržela objet slušně všechna tři kola," řekla Vítková, která odjela závod s čistým štítem. „To mě hodně povzbudilo a dodalo energii do posledního kola," uvedla Vítková, osmá žena SP.

Soukalová nečekala takový úbytek sil

Virózu prodělala i Gabriela Soukalová. Ta sice ve středu minula poslední terč, ale i tak se vešla na deváté místo a dál drží žlutý dres s náskokem 67 bodů na Marii Dorinovou Habertovou.

V letošní sezóně Soukalová startovala ve čtrnácti závodech a zatím pokaždé skončila v elitní desítce. „Vynechala jsem v neděli štafetu a několik dnů skoro nic nedělala, abych byla zdravá. Druhé kolo jsem trochu zvolnila, aby mi ještě zůstaly síly do finiše. Jenže v té vysoké nadmořské výšce ubývaly rychleji, než jsem si vůbec dokázala představit," líčila Soukalová.

Radost z výsledků měl i český trenér Zdeněk Vítek. „Obě si zajely zdejší maximum. Verča střílela pomaleji, raději si v té výšce přidala jeden nádech, ale její rány byly naprosto jisté, žádné kalibry." Podle jeho slov si v závodě počínala excelentně. „Není jí dobře, ale díky zkušenostem si s tím už dokáže poradit, přestože zejména výšky se hodně bála," uvedl na adresu Vítkové. „Důležité je, že se z Gábiny nachlazení nic vážného nevyklubalo a zatím zůstává zdravá," dodal Vítek.

Reklama