Hlavní obsah

Soukalová i sedmým místem uhájila žluté číslo, dokonce náskok zvýšila

Anterselva
Aktualizováno

Gabriela Soukalová sedmým místem při stíhačce Světového poháru biatlonistek v italské Anterselvě uhájila žluté číslo i pro sedmý díl seriálu v kanadském Canmore. Dokonce své vedení v celkové klasifikaci zvýraznila už na 88 bodů. Do poslední střelby byla česká reprezentantka i ve hře o stupně vítězů, pak ale musela na dvě trestná kola. Z vítězství se radovala 31letá Ruska, po mateřství se vracející Jekatěrina Jurlovová.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Gabriela Soukalová se žlutým číslem pro vedoucí závodnici Světového poháru.

Článek

Při úvodní položce si počínaly bezchybně vítězka čtvrtečního závodu na 7,5 km Ruska Podčufarovová i domácí Italka Wiererová, které pak odjížděly ze střelnice s náskokem dvacet vteřin na Bescondovou z Francie. Mezi dalšími pronásledovatelkami ale byly i Soukalová s Vítkovou, které napoprvé vleže rovněž střílely čistě.

Vedoucí tandem poslal všechny rány do terče i při druhé zastávce na střelnici a stejně se vedlo i Soukalové, která se tím posunula už na třetí místo a na záda ji dýchala nejvážnější rivalka v celkové klasifikaci Dorinová-Habertová z Francie. Vítková při druhé ležce bohužel udělala tři chyby a znamenalo to pád až na 24. místo, o tři příčky před ní byla krajanka Puskarčíková.

Wiererová sice na trati Rusce trochu ucukla, ale při střelbě vstoje udělala dvě chyby, čímž se do vedení vrátila Podučafarovová s náskokem půl minuty na Italku. Na trestné kolo totiž musela i Soukalová, jejíž rána šla mimo terč opravdu jen velmi, velmi těsně. Před českou reprezentantku se pak vecpala další Ruska, od druhé položky už čistě střílející Jurlovová.

Podčufarovová při závěrečné střelbě poslední tři rány poslala mimo terč, čímž ztratila šanci na prvenství. Využila toho její krajanka Jurlovová a na druhé místo se dostala až z 16. místa startující, ale čistě střílející olympijská medailistka ze Soči Švýcarka Gasparinová. Na stupně vítězů je pak doplnila domácí Wiererová. Posun o šestnáct míst předvedla v cíli čtvrtá Eckhoffová,

Soukalová se dopustila dvou chyb při závěrečné střelbě, což ji vzalo naději na stupně vítězů a v cíli byla sedmá těsně před závodnicí vyrážející do stíhačky jako první Podčufarovovu. Vítková nakonec obsadila třináctou příčku a zabodovala také Puskarčíková 23. místem.

Dobrou zprávou pro Soukalovou ale byla skutečnost celkem čtyři chyb při položkách vstoje v podání Dorinové-Habertové, což pro Francouzku znamenalo pád až na 26. místo v cíli. Teprve za ní figurovala i další velká rivalka české blondýny v boji o křišťálový globus Němka Hildebrandová, takže náskok české reprezentantky v celkové klasifikaci znovu narostl.

„Z upevnění toho žlutého čísla máme všichni radost. Gábina měla v závodě tři velmi slušné položky. U té poslední chtěla zrychlit, když cítila šanci natlačit se ještě na bednu a bohužel tam nechala dvě rány. Běžecky se mi líbila, ale ta závěrečná střelba nějaké kazy měla. Ke konci už pak ani neměla silově moc z čeho brát, ale v cíli to pro ni byl posun o dvě místa a to se ve stíhačce vždycky počítá," hodnotil trenér Zdeněk Vítek.

Světový pohár v biatlonu - Anterselva
Stíhací závod žen na 10 km
1. Jurlovová (Rus.) 30:07,3 (1)
2. Gasparinová (Švýc.) +12,0 (1)
3. Wiererová (It.) +18,0 (3)
4. Eckhoffová (Nor.) +48,0 (3)
5. Guziková (Pol.) +51,9 (2)
...
7. Soukalová +54,6(3)
13. Vítková +1:15,2 (4)
23. Puskarčíková +1:38,7 (2)
48. Charvátová +4:03,8 (8)
56. Jislová (všechnyČR) +6:21,0 (7)
Stav Světového poháru (po 15 z 26 závodů)
1. Soukalová (ČR) 679
2. Dorinová-Habertová (Fr.) 591
3. Wiererová (It.) 564
4. Hildebrandová (Něm.) 556
5. Dahlmeierová (Něm.) 485
...
9. Vítková (ČR) 434
22. Puskarčíková (ČR) 243
34. Charvátová (ČR) 144
64. Landová (ČR) 22

Reklama