Hlavní obsah

Francii hvězdy vytáhly k vítězství, česká dvojice doplatila na trestná kola Charvátové

Aktualizováno

Své největší biatlonové hvězdy Marii Dorinovou-Habertovou a Martina Fourcada nasadila Francie při SP v Canmore do smíšeného závodu dvojic a od začátku nebylo o jejím vítězství pochyb. Češi Lucie Charvátová s Michalem Krčmářem obsadili až třinácté místo, když museli na dvě trestná kola po šesté střelecké položce, kterou obstaraly ženy vstoje.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Lucie Charvátová předává štafetu Michalu Krčmářovi v kanadském Canmore.

Článek

Charvátové se už hned první položka vleže vůbec nepovedla. Střílela pomalu, navíc k vyčištění všech terčů potřebovala maximální dobíjení třemi náboji. Znamenalo to pro Česko pád až na 22. místo. Stojku zvládla bezchybně, čímž své postavení vylepšila na patnáctou pozici, ale ztráta činila téměř tři čtvrtě minuty.

V čele se od začátku držela hvězdná sestava Francie, přičemž Martin Fourcade okamžitě po předávce ještě zvýšil svůj náskok před ruskou dvojicí. Mužskou část měl za Česko původně obstarat Tomáš Krupčík, který rovněž v sobotu odpočíval. Jenže po probuzení se necítil dobře, a tak došlo na poslední chvíli ke změně a nastoupil Michal Krčmář. Na střelnici musel český biatlonista při obou položkách jednou dobíjet a tím vytáhl českou dvojici na 13. pozici.

Charvátová si při svém druhém úseku střelbu vleže lépe pohlídala, všech pět ran umístila do terče a najednou při dobrém běhu poskočila na 8. příčkou. Jenže při střelbě vstoje měla Charvátová znovu veliké potíže. Tentokrát musela na dvě trestná kola a šance na solidní umístění pro Česko zhasla. Zásluhou vynikající Dorinové-Habertové se na čele bezpečně drželi Francouzi a M. Fourcade vyrážel na trať s převahou padesáti sekund.

Krčmář ani čistou střelbou vleže neposunul Česko ze třináctého místa. Zlepšení pozice už nepřinesla ani závěrečná položka vstoje. Celkově měla reprezentační dvojice celkem devět dobíjení, ale zničující pro její ambice byla dvě trestná kola. O vítězství Francie nebylo pochyb, druhou příčku pro Rakušany utrhl rychlopalbou vstoje Eder.

Světový pohár biatlonistů v Canmore
Smíšený závod dvojic
1. Dorinová-Habertová, M. Fourcade (Francie) 37:59,0 (0)
2. Hauserová, Eder (Rakousko) +45,2 (0
3. Fenneová, Birkeland (Norsko) +55,3 (0)
4. Podčufarovová, Volkov (Rusko) +57,3 (0)
5. Vitozziová, Bormolini (Itálie) +1:02,6 (0)
...
13. Charvátová, Krčmář (ČR) +2:43,8 (2)

Reklama