Hlavní obsah

MS se blíží, přinese českým biatlonistům medailové žně? Šéftrenér Rybář krotí optimismus

Praha

Laťku nasadili hodně vysoko. Od českých biatlonistů se čeká na mistrovství světa, které začne v Norsku již zítra, medailová žatva podobná těm z předchozích velkých akcí. V olympijském Soči získali pět cenných kovů a loni na MS v Kontiolahti čtyři včetně zlata za smíšenou štafetu.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Soukalová při střelbě.

Článek

Šéftrenér Ondřej Rybář ale před čtvrtečním startem šampionátu na Holmenkollenu varuje před nevyzpytatelností biatlonu. „Raději jsem opatrný. Kdybychom dosáhli na nějakou placku a prodloužili už dva roky trvající bilanci ze Světového poháru, kde jsme v každém kole stáli na stupních vítězů, bude to perfektní," tvrdí Rybář a krotí optimismus.

„Vím, že fanoušci jsou hodně namlsaní, jenže adeptů na medaili bude při každém závodě jednotlivců kolem dvaceti a mě jen těší, že k nim pokaždé patří i kluci a holky s českou vlaječkou u jména," říká trenér.

Ambice reprezentace podle něj ovlivní fakt, že Ondřej Moravec prodělal virózu při pohárovém pobytu v USA a čelil střevním potížím v závěrečné přípravě. „Dvoutýdenní tréninkový výpadek dost odnesl, ale snaží se dát do kupy," pokračuje Rybář.

Program MS:
Čtvrtek 3. března
15.30 smíšená štafeta 2x6+2x7,5 km
Sobota 5. března
11.30 sprint muži 10 km
14.30 sprint ženy 7,5 km
Neděle 6. března
13.30 stíhací závod muži 12,5 km
15.45 h stíhací závod ženy 10 km
Středa 9. března
15.30 vytrvalostní závod ženy 15 km
Čtvrtek 10. března
15.30 vytrvalostní závod muži 20 km
Pátek 11. března
15.30 štafeta ženy 4x6 km
Sobota 12. března
15.30 štafeta muži 4x7,5 km
Neděle 13. března
13.00 hromadný start ženy 12,5 km
16.00 hromadný start muži 15 km
Přímé přenosy vysílá ČT Sport.

Čtvrteční pokus o obhajobu titulu v mix štafetě tak proběhne velmi pravděpodobně bez Moravce. Zaskočit jsou připraveni Michal Krčmář i Jaroslav Soukup. „Na verdikt je čas do středečního večera. Michal se jeví hodně dobře, ale Jarda už v minulosti mix podržel," uvažuje trenér.

Nejlepší výsledky mají každopádně přijít od Gabriely Soukalové, vedoucí ženy Světového poháru, do jehož hodnocení se šampionát počítá. České hvězdě půjde nejen o medaile, ale i o důležité body v boji o velký křišťálový glóbus.

„Já jsem raději opatrná. Když od sebe moc nečekám, můžu být jen příjemně překvapená," říká Soukalová. Seriál vede s náskokem 135 bodů, při všech osmnácti pohárových závodech se vešla do elitní desítky, z toho desetkrát stála na stupních vítězů.

„Sezóna je úchvatná, ale trochu se obávám, jestli jsem schopná jezdit takhle stabilně celý rok. Hlavně si nepřipustit větší tlak, než jsem schopná unést. Téměř třítýdenní závodní prodleva byla dlouhá a po tréninkové čočce na soustředění už se těším na start," přemítá. „A forma? To uvidíme," dodává.

Kolik medailí získají čeští biatlonisté na letošním MS?
žádnou
2,8 %
1
4,3 %
2
18 %
3
34,9 %
4
23 %
5
4,8 %
víc než 5
12,2 %
Celkem hlasovalo 4563 čtenářů.

Reklama

Související témata: