Hlavní obsah

Trochu jsem to s barvením vlasů přepískla, přiznala Soukalová před startem MS

Martin KézrPrávo

Na dnes začínajícím mistrovství světa v biatlonu bude Gabriela Soukalová patřit mezi hlavní favoritky ve všech disciplínách. Není divu, vždyť každý závod sezóny dojela do desítky. Vlasy vedoucí ženy Světového poháru mají ale na Holmenkollenu rezavější odstín než dřív.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Soukalová se zakoukala na televizi a vlasy má ještě zrzavější.

Článek

Co je za změnou image?

Trochu jsem to s barvením přepískla, zadívala se při čekání na televizi a vlasy jsou tak zářivější, než bych sama chtěla. Zase se ale nikam neschovám.

Cítíte před startem šampionátu nervozitu?

Zatím se těším a snad mě to hned po prvním závodě nepřejde. Hlavně nechci být nervózní, tlak se snažím si nepřipouštět. Každý má své způsoby, jak to odbourávat. Pro mě je důležité dělat, co mám ráda a co mi přináší úsměv na tváři. Proto si třeba kreslím nebo zpívám.

Co jste při závěrečném soustředění v Pokljuce pilovala víc: střelbu, nebo běh?

Obojí zhruba stejně. Většinou byl jeden nebo dva hodinové tréninky střelby a na běžkách jsme dostávali docela čočku, takže se těším, že teď budeme hlavně závodit. Ve vyplňování tréninkového deníku mám ovšem zatím rezervy, což bych snad radši ani říkat neměla.

V čem je kouzlo vaší pečlivé střelby, která vám vychází zatím celou sezónu?

Střelecká forma se mě zatím držela jako klíště. Snažím se být pokorná a nemyslet si, že všechno automaticky trefím. Mně se hlavně nikdy nechce na trestné kolečko, i když chyba se stát může. Pak si ale řeknu: Holka, teď musíš pořádně běžet.

Jak náročných bude v Norsku šest startů, včetně smíšené a ženské štafety, během jedenácti dní?

Čím je člověk úspěšnější, tím je pro něj každý závod těžší. Sama nikdy nevím, jak mi to sedne. Svědomí mám po přípravě čisté, jenže všechno se ukáže na trati a na střelnici. Už mám vyzkoušené, že jakmile si začnu věřit moc, ztratím koncentraci a přestane mi to jít. Navíc mistrovství světa je specifické a často tam zazáří lidé, o nichž během zimy tolik slyšet nebylo.

Stojíte víc o medaili, nebo o udržení vedení ve Světovém poháru, kam se výsledky šampionátu započítávají?

Jsem moc ráda za to, co se mi doteď podařilo, jenže adeptů na medaile je spousta. Ono jde všechno ruku v ruce, a když se povede mistrovství, tak třeba udržím i ten žlutý trikot. Rozhodně ale nespřádám žádné plány o křišťálovém glóbu. Než se trápit tím, co bude, tak to nechávám koňovi, ten má větší hlavu. Mně ta moje teď jen září víc než jindy.

Kolik cenných kovů přiveze Gabriela Soukalová z letošního mistrovství světa?
Jednu
8 %
Dvě
24 %
Tři
44,5 %
Čtyři
14 %
Pět
2,3 %
Šest
7,2 %
Celkem hlasovalo 18857 čtenářů.

Reklama