Hlavní obsah

Na medaili byla nutná čistá střelba, Šlesingr s jednou chybou skončil patnáctý

Oslo
Aktualizováno

Na medaili ze závodu mužů na 10 km při MS v norském Holmenkollenu byla nutná čistá střelba, tu nikdo z českých reprezentantů nepředvedl. Nejlépe skončil Michal Šlesingr na patnáctém místě. Opět kraloval finišman zlaté smíšené štafety Francie a lídr Světového poháru Martin Fourcade a získal už své osmé zlato z MS.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Francouzský biatlonista Martin Fourcade jede do cíle sprintu na mistrovství světa v norském Oslu.

Článek
Fotogalerie

Čeští biatlonisté chtěli mít zastoupení v elitní desítce, Šlesingr by se do ni vešel, nebýt jedné chyby na střelnici. „Fakt škoda, šlo o poslední ránu vleže. Celou položku jsem držel v rytmu, ale jedna rána uletěla," říkal Šlesingr a přiznal, že pro něj nebylo jednoduché na to zapomenout. „Po té jedničce mi to začalo v hlavě drhnout. Těch nul tady padá strašně moc, a když ji nedáte, tak to pocitu moc nepřidá. Určitě to nebyla optimální forma, dovedu si přestavit, že by mi trať chutnala víc," líčil Šlesingr, jenž má ale pro stíhačku od medailových pozic ztrátu něco málo přes půl minuty.

S jednou chybou odjel závod i Michal Krčmář, jenže byl na trati ještě pomalejší. „Nejsem spokojený, poslední rámy vleže na odchod dávají, přitom si nejsem vědom, co jsem udělal špatně. Se svým současným běžeckým rozpoložením, musím nulovat. Ke konci jsem to na trati řezal, jak to šlo, ale není to žádná díra do světa," prohlásil Krčmář.

Další dva čeští reprezentanti se nakonec se štěstím kvalifikovali alespoň do stíhačky. Ondřej Moravec sice první střeleckou položku zvládl čistě, jenže vstoje udělal tři chyby a to znamenalo pád ve výsledkově listině hodně dolu.

Za střelbu bych si fláknul, říká o svém výkonu Moravec

„Už hodně dlouho jsem nedal trojku vstoje v závodě, ani se nevybavuju, kdy to naposled bylo. První rána byla hodně těsná, tu jsem myslel, že jsem dal a to mě hodně rozhodilo. Pak celá ta střelba nestála za nic, fláknul bych si za to," byl k sobě hodně kritický Moravec.

Stříbrný medailista ze závodu s hromadným startem na ME Jaroslav Soukup chyboval jednou vleže a dvakrát vstoje, v cíli o necelých pět vteřin pomalejší než jeho krajan a uzavíral šedesátku pro nedělní stíhací závod. „Nevím, jak to říct slušně, prostě mi to nesedlo a závod jsem na střelnici zkazil. Nefoukalo tam, bylo to v klidu, ale v hlavě mně to asi trochu lítalo. Ani běžecky to nebylo úplně ono, ale snad se ještě rozjedu," tvrdil Soukup.

„Chtělo ty rány od kluků trochu víc pohlídat," přiznal šéftrenér Ondřej Rybář.„Vpředu je to strašně natřískaný, Michalové Šlesingr a Krčmář se mohou ještě ve stíhačce někam posunout. Moc důvodů ke spokojenosti ale nemám. U Moravce je možné, že kvůli té nemoci mu odešlo to nejcennější, co měl a to je jistá a rychlá střelba vstoje," uzavřel.

Zlato získal suverén sezóny Martin Fourcade. Překvapivým medailistou je Ukrajinec Semjonov, jenž nakonec o pouhých sedm desetin prohrál souboj se 42letou norskou legendou. Ole Einar Björndalen tak doma bral stříbro, jeho krajan obhájce titulu Johannes Thingnes Boe se na stupně vítězů těsně nevešel.

MS v biatlonu na Holmenkollenu v Norsku:
Muži - sprint (10 km):
1. M. Fourcade (Francie) 25:35,4 (0)
2. Björndalen (Norsko) -26,9 (0)
3. Semjonov (Ukrajina) -27,6 (0)
4. J. Boe (Norsko) -35,5 (1)
5. Windisch (Itálie) -39,5 (1)
6. Garaničev (Rusko) -40,4 (1)
7. Peiffer (Německo) -42,1 (0)
8. Schempp (Německo) -43,8 (1)
9. Landertinger (Rakousko) -46,0 (1)
10. Iljev (Bul.) -52,2 (1)
...15. Šlesingr (ČR) -1:09,5 (1)
24. Krčmář (ČR) -1:25,4 (1)
59. Moravec (ČR) -2:22,8 (3)
60. Soukup (ČR) -2:27,5 (3)

Reklama

Související témata: