Hlavní obsah

Soukalová se rvala o medaili, skončila ale těsně pod stupni vítězů

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Útočila na medaili, jenže o jediné místo to Gabriela Soukalové nevyšlo. V závodě žen na 7,5 km na biatlonovém MS v norském Holmenkollenu skončila těsně pod stupni vítězů a moc ji mrzelo, že při střelbě vleže poslala poslední ránu mimo terč. Další Češka Veronika Vítková obsadila sedmé místo. Svou první zlatou medaili slaví domácí Tiril Eckhoffová.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Gabriela Soukalová během sprintu na mistrovství světa v Oslu.

Článek

Soukalová potvrdila, že má výtečnou sezónu, jenže vleže si neodpustila chybu. „Zbytečně jsem na poslední ránu spěchala. Už jsem obrazně řečeno házela flintu na záda, bohužel tam přišlo to zaváhání," litovala v České televizi Soukalová chyby, která ji zřejmě připravila o medaili. Potom ze sebe ale na trati vydala maximum. „Na té umydlené trati jsem se snažila vyždímat a jelo se mi až překvapivě dobře," vykládala nakonec čtvrtá Soukalová, pro níž je ale úplně otevřená šance na cenný kov z nedělní stíhačky.

Podobně na tom může být v příštím závodě Veronika Vítková, která si po smíšené štafetě spravila především střeleckou chuť, když obě položky zvládla čistě. „Trochu jsem se na střelnici bála, ale ohlídala jsem to i za cenu delšího času prožitého na položkách, šlo však o jisté rány. Bohužel ke konci mně na trati odcházely síly, nebylo to úplně ideální, ale mohlo být také hůř," připustila.

Světový pohár vede s velkým náskokem

Soukalová bojuje na MS na dvou frontách. Hájí i vedení ve Světovém poháru, do nějž se výsledky šampionátu započítávají. Může být spokojená, stříbrná Francouzka Dorinová-Habertová sice o jedenáct bodů nepatrně snížila ztrátu, ale náskok Soukalová je stále přes sto bodů a na další rivalku Wiererovou navíc česká biatlonistka zase něco najela.

Tři chyby na střelnici stály umístění v elitní patnáctce na lyžích hodně rychlou Lucii Charvátovou, vždyť měla desátý nejlepší čas. „Běh mě držel, ale se střelbou nejsem spokojená. Udělala jsem školácké chyby, zase taková moje klasika," krčila rameny Lucie Charvátová.

Eckhoffová, která vynechala pohárovou štaci v zámoří a obětovala ambice ve SP přípravě na domácí MS, se pro zlato odpíchla nejen bezchybnou střelbou, ale i druhým nejlepším během. Všech deset ran do terče poslala i Dorinová-Habertová, která po zlatu ze smíšené štafety vybojovala stříbro. Pro bronz si doběhla famózní běžkyně Laura Dahlmeierová, která stejně jako Soukalová jednou chybovala.

MS v biatlonu na Holmenkollenu - 7,5 km žen
1. Eckhoffová (Norsko) 21:10,8 (0)
2. Dorinová-Habertová (Francie) +15,0 (0)
3. Dahlmeierová (Německo) +19,8 (1)
4. Soukalová (ČR) +37,8 (1)
5. Wiererová (Itálie) +38,2 (0)
6. Brorssonová (Švédsko) +43,9 (0)
7. Vítková (ČR) +46,0 (0)
8. Dunkleeová (USA) +48,2 (1)
...
33. Charvátová (ČR) +1:43,9 (3)
41. Jislová (ČR) +1:56,1 (0)
Stav Světového poháru
1. Soukalová 926
2. Dorinová-Habertová 802
3. Wiererová 780
4. Mäkäräinenová 679
5. Hildebrandová 627
...
8. Vítková 588

Reklama

Související témata: