Hlavní obsah

Soukalová ze čtvrté příčky nesmutnila. S poslední ránou vleže jsem zbytečně spěchala, přiznala

Holmenkollen

O osmnáct vteřin jí unikla medaile z MS, ale smutná Gabriela Soukalová po sobotním závodě na 7,5 km na norském Holmenkollenu nebyla. Těšila ji pozice mezi elitou a přiznala, že ani tolik nevnímá, jestli byla v cíli třetí nebo čtvrtá. „Na úvod je to pro mě fakt skvělé umístění, spadla tím ze mě taková ta nervozita,“ uvažovala česká biatlonistka bez stopy zklamání.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Soukalová na střelnici na MS v Holmenkollenu.

Článek
Fotogalerie

„Jsem ráda, že i na vrcholu sezóny, na který se všichni připravují, jsem se mohla umístit v absolutní špičce," tvrdila ve vysílání České televize reprezentantka, která si ale při střelbě vleže, kde má v sezóně jedinečnou úspěšnost přes 97 procent, neodpustila chybu. „Zbytečně jsem na poslední ránu spěchala. Oko mi na dioptru sedělo a nepochybovala jsem, že trefím. Už jsem obrazně řečeno házela flintu na záda, bohužel tam ale ten terč zůstal," líčila Soukalová.

Zatímco soupeřky pádily hned v klidu dál s nulou, ona musela po trestném kole jet vyloženě nadoraz, přesto druhou porážku zvládla čistě. „Stojka mi sedla nádherně a dala mi sílu do závěru. Ke konci už jsem ale skoro nevnímala, co se děje. Byl to takový stav automatiky, zmáčkla jsem se a myslela na české fanoušky, bez nich by mě to ani takhle neběželo," vykládala Soukalová.

Na stíhačku se Soukalová těší

Hořkost v sobě po závodě na 7,5 km neměl ani trenér. „I když Gábina nemá medaili, tak mohu říct, že předvedla parádní závod, tu jedinou ránu mimo terč měla někam na tři hodiny a ukázala, že je na tom dobře i běžecky. Stíhačka je pro ni úplně otevřená," mínil Zdeněk Vítek. „Všechno je blízko, kontaktní závody mě baví a těším se," líčila Soukalová. „Mám radost, že je tam s ní hodně vpředu i Verča Vítková, potřebovala takové povzbuzení," doplnil trenér k další české závodnici, s jejímž otcem jsou bratranci.

„Uvidíme, jak to bude v neděli vypadat. Jsou tam čtyři položky, trať je o 2,5 kilometrů delší než při sprintu, ale snad mě ten pěkný pocit vydrží. Tlak samozřejmě cítím a čím úspěšnější člověk je, tím víc na něho působí. Ale nemyslím si, že se mu poddávám," mínila Soukalová, která je nyní zase o krůček blíž zisku křišťálového glóbu pro vítězku Světového poháru.

Šest závodů před koncem má totiž česká reprezentantka náskok 124 bodů na Dorinovou-Habertovou z Francie a už 146 bodů na Italku Wiererovou. Za této situace by ji nemohla ohrozit ani skutečnost, že dva nejhorší výsledky sezóny se škrtají a Soukalová by přišla o dost bodů, protože jako jediná pokaždé skončila v elitní desítce. „Na nějaké pohárové počty je ještě brzy, pro mě je důležité být schopna v každém závodě bojovat a překonávat sama sebe, ať se stane, co se stane," prohlásila.

Reklama

Související témata: