Hlavní obsah

Soukalovou zradila střelba vleže, stíhačka se pro ni stala nejhorším závodem sezóny

Oslo
Aktualizováno

Měla medailové ambice, jenže Gabriele Soukalové ve stíhačce na biatlonovém světovém šampionátu v Norsku vůbec nešla střelba vleže, při níž celkem čtyřikrát chybovala. Když musela absolvovat nakonec pětkrát trestné kolo, dojela ve svém nejhorším závodě sezóny jedenáctá. Z českého kvarteta si nejlépe vedla osmá Veronika Vítková. Zlato získala Němka Laura Dahlmeierová, která všech dvacet ran poslala do terče.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Soukalová se připravuje ke střelbě na střelnici na MS v Holmenkollenu.

Článek

Soukalová vyrážela čtvrtá, s odstupem osmnácti vteřin na medailové pozice. Před ní jely medailistky sprintu, domácí Eckhoffová a dvě výborné běžkyně Dorinová-Habertová z Francie a Němka Dahlmeierová, která v letošní sezóně proměnila všechny tři své pohárové starty ve stíhačce v triumf. Neporažená v této disciplíně zůstala i při mistrovství světa.

Hned po první ležce musela Soukalová jít na dvě trestná kola, což ji potkalo vůbec poprvé za celou sezónu a na trať se vrátila až patnáctá. „Oproti nástřelu foukalo daleko víc zleva, zřejmě ani dva cvaky nestačily," mínil šéftrenér Ondřej Rybář.

Pak se snažila hnát hodně zběsile dopředu, jenže i její druhá střelba vleže přinesla dvě minely. „Jak to chtěla dojíždět, trochu poztrácela koncentraci. Asi to není její den," reagoval Rybář bezprostředně s vědomím, že u Soukalové je vlastně po nadějích, neboť tím klesla až na 26. místo.

Dahlmeierová dominovala

Daleko lépe obstála ve střelbě vleže Vítková (1+0), čímž udržela sedmou startovní příčku. Obě položky zvládly čistě Dorinová-Habertová, Dahlmeierová a měly až půlminutový náskok. Při položce vstoje, během níž přišel opravdu hodně silný vítr, udržela z vedoucího tandemu bezchybnou střelbu jen Němka. Do skupiny pronásledovatelek se dostaly její krajanka Hildebrandová a Italka Wiererová.

Vítková se na první stojce dopustila dvou chyb. „Škoda, byly to obě těsné čáry, ale podmínky jsou opravdu těžké, co víc k tomu mohu říct," vykládal Rybář, když Vítková klesla na 17. pozici. Při závěrečné položce už ale nechybovala a nakonec tak vybojovala solidní osmé místo. „Já to beru a jen škoda, že jsem si lépe nepohlídala tu třetí položku. Tam se dalo posunout hodně dopředu, jenže ty chybky jsem udělala taky," hodnotila pro Českou televizi.

Soukalová třetí položku zvládla čistě a při té čtvrté, která ji mohla vrátit klidně až na sedmou pozici, však poslední ranou minula terč. Nakonec to nestačilo na lepší než 11. místo v cíli. Posun o patnáct příček proti startu si zapsala další česká reprezentantka Lucie Charvátová.

Nejhorší závod zrovna na MS, mrzelo Soukalovou

„Bylo mi už po první střelbě jasné, že to nebude můj den. Bojovala jsem celou dobu sama se sebou. Nebyla jsem prostě schopná se na střelnici nějak srovnat. I když jsem se snažila dělat všechno správně, nevyšla mně ani jedna ležka. Zamrzí, že nejhorší výsledek celé zimy vyšel právě sem na šampionát a na stíhačku, kde byla dobrá šance na úspěch," vykládala Soukalová.

Ani 11. místo v cíli ale pro ni neznamená fatální ohrožení pozice ve Světovém poháru. Vede ho pět závodů před koncem seriálu s převahou 106 bodů před Dorinovou-Habertovou, Wiererová je o dalších šestnáct bodů zpět.

MS v biatlonu na Holmenkollenu
Ženy, stíhací závod na 10 km
1. Dahlmeierová (Německo) 30:49,2 (0)
2. Wiererová (Itálie) +48,3 (2)
3. Dorinová-Habertová +57,3 (3)
4. Hildebrandová (Německo) +1:01,8 (1)
5. Pidhrušná (Ukrajina) +1:18,6 (1)
6. Preussová (Německo) +1:19,0 (0)
7. Mäkäräinenová (Finsko) +1:40,0 (4)
8. Vítková (ČR) +1:42,5 (3)
...
11. Soukalová (ČR) +1:56,1 (5)
18. Charvátová (ČR) +2:34,9 (3)
48. Jislová (ČR) +5:24,8 (6)
Stav SP (po 21 z 26 závodů):
1. Soukalová 956
2. Dorinová-Habertová 850
3. Wiererová 834
4. Mäkäräinenová 718
5. Hildebrandová 670
...
8. Vítková 622
24. Puskarčíková 292
30. Charvátová 213
75. Landová 22
90. Jislová 7

Reklama

Související témata: