Hlavní obsah

Slibné! Soukalové se vydařil trénink, bezchybně střílela. Start bude dřív

Oslo

Biatlonistka Gabriela Soukalová si dnes na tréninku na mistrovství světa v Oslu spravila náladu. Po nevydařeném stíhacím závodu, kde ve své silné položce vleže čtyřikrát chybovala, se opět dostala před středečním vytrvalostním závodem do střelecké pohody.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Soukalová při střelbě.

Článek

Na střelnici Soukalová v tréninku "vyčistila" všech dvanáct terčů. "Šest vleže, šest vestoje, což u ní není nic nezvyklého. Ale trochu se tím uklidnila na ten individuální závod," řekl kouč Zdeněk Vítek. Soukalová se v neděli trápila i při nástřelu a možná to poznamenalo její psychiku. "Takže teď je to snad lepší," věřil Vítek.

Přesto ale opět brzdil optimismus. Soukalovou jako vedoucí ženu Světového poháru a vítězku čtyř individuálních závodů sezóny většina favorizuje na cenný kov. V Oslu ale byla ve smíšené štafetě šestá, ve sprintu čtvrtá a ve stíhacím závodu jedenáctá, což byl nejhorší výsledek v sezóně.

"Je to biatlon, tady se nedá nic předjímat," řekl Vítek. "Může na střelnici něco člověku proletět hlavou... Ale dnes jí ten trénink rozhodně šel. Může do toho jít s čistou hlavou. Ale uvidíme, jaké budou podmínky," upozornil hned. "Gábině mohou sedět všechny závody, ale musí se to povést, snad to přijde zítra," doufal trenér.

Potvrdí roli favoritky?

Soukalová bude mít plno soupeřek. Skvěle připravená je vítězka stíhacího závodu a bronzová medailistka ze sprintu Laura Dahlmeierová z Německa, držitelka tří medailí Marie Dorinová-Habertová z Francie či další německá biatlonistka Franziska Hildebrandová, ale i Italka Dorothea Wiererová, která ve stíhacím závodu doběhla z pátého místa na stříbrný stupínek.

A nebo Veronika Vítková, která loni v Oslu byla v tomto závodu třetí při Světovém poháru. "Těch holek, co se umí trefit, je víc," podotkl kouč. Vítková si po nezdaru ve štafetě v dalších dvou závodech v Oslu dokázala sedmým a osmým místem, že může držet krok se špičkou.

"Dnes byla střelba dobrá, vleže nulová, tak snad to takové bude zítra," řekla po tréninku. "Kvůli těm výsledkům mohu být víc v pohodě, ale cítím se trochu unavená," přiznala. "Sice byly dva dny volna, ale sezóna je dlouhá. Je to však pro všechny stejné, tak to snad zítra nějakým způsobem odjedu. Chce to trefit a rychle běžet," usmála se.

Organizátoři šampionátu vpodvečer posunuli start středečního závodu, poběží se o dvě a půl hodiny dřív, než se původně plánovalo. Důvodem je předpověď počasí, která slibuje hustou mlhu v odpoledních hodinách. Biatlonistky tak vyběhnou na trať už ve 13:00. Na startu bude také Lucie Charvátová a i zbytku šampionátu se zúčastní původně náhradnice Jessica Jislová, neboť zdravotní stav Evy Puskarčíkové se nezlepšil.

Jakou příčku obsadí Gabriela Soukalová v individuálním závodě na MS v Norsku?
Získá zlatou medaili
64,5 %
Bude z toho stříbro nebo bronz
9,4 %
Bude v první pětce
15,5 %
Skončí v elitní desítce
7,4 %
Obsadí 11. nebo horší příčku
3,2 %
Celkem hlasovalo 41368 čtenářů.

Reklama

Související témata: