Hlavní obsah

Na mistrovství se člověk dokáže hodně zmáčknout, říkala Vítková. Placka jí unikla

Oslo

Trochu nucený úsměv vyzařoval ve středu z tváře biatlonistky Veroniky Vítkové po vytrvalostním závodu. V Oslu zajela svůj nejlepší individuální výsledek na mistrovství světa, ale na nepopulárním čtvrtém místě jí chyběl k medaili kousek - devět sekund. Víc se ale zmáčknout nemohla. "Měla jsem v cíli černo před očima, vůbec nevím, co se dělo," přiznala Vítková.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Veronika Vítková dobíhá do cíle vytrvalostního závodu na MS v Oslu.

Článek
Fotogalerie

"Yes!" zaradoval se kouč žen Zdeněk Vítek po poslední střelbě, kdy bylo jasné, že jeho vzdálená neteř má jen jednu minutu navíc a bude atakovat medaili. "Sledujte Hildebrandovou a Guzikovou," uděloval pokyny do vysílačky šéftrenér Ondřej Rybář po poslední střelbě.

Německá biatlonistka byla totiž na třetím místě právě před Vítkovou, polská reprezentantka těsně za ní. Hildebrandovou Vítková předjela, nápor Guzikové odrazila. Jenomže zezadu se přiřítila další Němka Laura Dahlmeierová, která Vítkové nadělila na posledním tříkilometrovém okruhu 24 sekund a odsunula ji na čtvrtou pozici.

"Nechala jsem tam jen jednu minutu, takže jsem věděla, že to bude dobrý výsledek. Na mistrovství světa se tak člověk dokáže hodně zmáčknout," uvedla Vítková. "Mohla to ale být placka, měla jsem na trati info, že to je o pár sekund, ale bohužel," litovala.

Vítková byla tajným trumfem Rybáře

Vítková na této trati obhajovala osmé místo, při testovacím závodu loni na Světovém poháru vystoupila na pódium na třetím místě. Dosud nejlépe v individuálním závodu na MS byla pátá v Pchjongčchangu v roce 2009 ještě jako dvacetiletá naděje. "To jsem samozřejmě ráda, ale na druhou stranu je to čtvrté místo a medaile byla blízko," zopakovala.

"Buďme za to rádi, ale jestli těch brambor nemám už nějak zbytečně moc," komentoval to Vítek. Gabriela Soukalová byla čtvrtá na MS ve sprintu i v Pokljuce ve stíhacím závodu, na SP ve Slovinsku tehdy byla Vítková dvakrát čtvrtá ve sprintu a hromadném startu.

Vítková byla tajným trumfem kouče Rybáře. I proto, že její sezóna není tak zářivá jako ta minulá, v níž byla šestkrát na stupních vítězů v individuálních závodech. "Letos to je o něco horší, ale pořád se držím do desítky, ty výsledky jsou stabilní," upozornila Vítková. "Ale bohužel mi uniká to pódium, kam jsem se letos v 'indivindi' nepodívala."

Byť je Vítková ve Světovém poháru na sedmém místě, pozornost je letos upřena na vedoucí ženu seriálu Soukalovou. Ve třech individuálních startech na MS ji ale Vítková dokázala dvakrát porazit. "Na to si ale ani jedna nehrajeme, každá chceme přivézt placku," prohlásila Vítková. "Ale určitě jsem před závody klidnější, není na mě takový tlak," našla pozitivum na pozici české dvojky.

Ještě dvě šance, dočká se Vítková medaile?

Po nevydařené smíšené štafetě předvádí Vítková na MS parádní výkony. Na kontě má čtvrté, sedmé a osmé místo. "Ve štafetě jsem panikařila, ale věděla jsem, že v přípravě jsme na střelbě pracovali, že mi to šlo. Potvrdila jsem si to tady ve sprintu a pak už se to veze na vítězné vlně. V uvozovkách," podotkla se smutným pohledem na výsledkovou listinu.

Na Holmenkollenu ji čeká ještě štafeta a závod s hromadným startem. "Pořád jsou to ještě dvě šance," podotkla Vítková. Litovala jen Evu Puskarčíkovou, která kvůli nemoci odjela domů a páteční štafetu nerozběhne. I kvůli tomu odpočívala ve středu Jessica Jislová a nestartovala.

"Hodně v posledních týdnech cestovala, je první rok mezi seniory, není to pro ni jednoduché. Té patnáctky se dneska bála, ještě žádnou nejela," vysvětlila Vítková středeční neúčast mladé biatlonistky. "Sama přišla s tím, jestli by spíš neměla pošetřit síly na štafetu," doplnila.

Reklama