Hlavní obsah

Soukalová svádí boj na dvou frontách a přivolává vzpomínky na Soči

Bojuje na dvou frontách a není to pro biatlonistku Gabrielu Soukalovou na mistrovství světa na norském Holmenkollenu vůbec jednoduché. Na medaili tam jako jediná z žen v popředí Světového poháru ještě nedosáhla a její náskok v čele hodnocení seriálu na druhou Marii Dorinovou-Habertovou se zmenšil na 86 bodů.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík, ČTK

Gabriela Soukalová při střelbě vstoje během vytrvalostního závodu na 15 km na MS v biatlonu.

Článek
Fotogalerie

Francouzka, která zatím brala medaili z každého závodu letošního šampionátu, ukrojila ze svého manka už 49 bodů a to mají biatlonistky před sebou ještě nedělní závod s hromadným startem a pak tři disciplíny při finále SP v ruském Chanty-Mansijsku.

Navíc po škrtu dvou nejhorších výsledků v sezóně činí reálný náskok Soukalové už jen 51 bodů a tak závěr soupeření o velký křišťálový glóbus slibuje velkou česko-francouzskou bitvu. „Sice mi tady ještě nevyšel žádný útok na medaili, ale z pohledu Světového poháru potřebuji pravidelný přísun bodů a ten se snad daří, i když francouzská Maruška teď jezdí ve velkém stylu," uvedla Soukalová.

V úplné pohodě ale není, ta absence cenného kovu tomu nepřidá. V tréninku dá klidně dvanáct střeleckých položek za nulu, ale sama připustila, že jakmile na šampionátu přepne do závodního režimu, znervózní. Po závodě na 15 km, kde skončila pátá s dvěma nepřesnými výstřely, dokonce musela za trenéry, aby se zeptala, kam její rány šly a co dělala špatně.

Dočká se medaile v masáku?

„Já jsem momentálně v takovém střeleckém rozpoložení, že se musím ptát všech, kde to bylo. Vůbec teď nejsem schopná zpětné vazby," uvedla pro ČTK. Když ve středu na poslední stojce jednou ranou minula, pokrčila rameny a její smutný pohled směrem k trenérovi Zdeňku Vítkovi u dalekohledu byl víc než výmluvný.

„Bylo mi jasné, že jsem si odstřelila medaili. V té chvíli mě to zamrzelo. Kdyby ta střelba byla čistá, tak by se mi vyráželo do posledního kola rozhodně líp, to nebudu lhát. Stejně si ale myslím, že rozhodla spíš moje chyba na první střelbě, protože člověk pak jede celý závod s tím, že už má vybráno," přiznala Soukalová.

Její situace na MS se podobá ZOH v Soči před dvěma lety, kde měla na kontě před závěrečným vystoupením dokonce tři čtvrtá místa. Pak ale vybojovala stříbro ze závodu s hromadným startem. „Byla bych rozhodně ráda, kdyby se mi povedlo něco takového znovu v masáku napodobit, ale já si na té střelnici moc nevěřím a naděje, které jsem tu měla na začátku, se trošičku vytrácí. Asi bych potřebovala mít i trochu větší kliku, aby mně tam kalibrové rány spadly. Jak jsem sbírala štěstí celou sezónu, tak tady ho nějak nemám," podívala se smutně do televizní kamery.

Jak dopadne biatlonistka Gabriela Soukalová v nedělním závodu s hromadným startem?
Získá zlato
61,1 %
Vybojuje stříbro
7,1 %
Bude mít bronz
6 %
Medaili nezíská
25,8 %
Celkem hlasovalo 9880 čtenářů.

Reklama

Související témata: