Hlavní obsah

Kolaps Charvátové zhatil medailové vyhlídky, Vítková vytáhla štafetu na šesté místo

Aktualizováno

Česká štafeta biatlonistek nezvládla na mistrovství světa v Oslu kritickou chvíli, kdy Lucie Charvátová na třetím úseku střílela vstoje. Z celkem osmi ran totiž poslala do terče jen dvě. Nezvládla to prostě hlavou, tři trestná kola zhatila reprezentantkám medailové vyhlídky. Zachránit, co ještě zachránit šlo, se úpěnlivě snažila finišmanka Veronika Vítková a vytáhla celé kvarteto alespoň na konečné šesté místo.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Lucie Charvátová (vlevo) posílá na závěrečný čtvrtý úsek štafety Veroniku Vítkovou.

Článek
Fotogalerie

„Musíme si přiznat, že se Charvátová na stojce sesypala, rány měla úplně mimo. Viděl jsem, jak se při dobíjení rozklepala a s tím nešlo střílet. Veliká škoda, protože jsme měly ve štafetě dva mimořádné výkony Soukalové a Vítkové," hodnotil v České televizi trenér Zdeněk Vítek. Ve srovnání s loňským MS si Česko nakonec o dvě místa polepšilo.

Na úvodním úseku Jislová zvládla první střelbu vleže perfektně. Všech pět ran poslala do terče, nepotřebovala žádný náhradní náboj a odjížděla desátá v kontaktu se špičkou závodu. Vedoucí Němka Preussová byla před ní jen o šest vteřin. Naopak Francouzky, za něž startovala Braisazová, musely třikrát dobíjet a nabraly téměř minutovou ztrátu.

Vpředu se drželo pohromadě sedmnáct štafet. Jislová se dostala do potíží vstoje, i když zvládla první čtyři rány dobře. Tu poslední bohužel utrhla a pak potřebovala tři rezervní náboje, aby dočistila terč. „Hodně tam na ni dolehla atmosféra a navíc už cítila, jak ostatní byly při střelbě rychlejší a odjíždějí. To ji trochu bralo klid. Ještě že to nakonec dostřelila bez nutnosti trestného kola," přiznal šéftrenér Ondřej Rybář.

„Už jsem si byla skoro jistá, že dám čistě i stojku, jenže jak se mi to pak nedařilo dostřelit, tak jsem znervózněla a chytla větší ztrátu, než bych chtěla," přiznala Jislová. Pro Česko to bohužel znamenalo pád až na 18. místo těsně před Francii. Jislová předávala s odstupem minuty na vedoucí Finsko, které ale hned na úvod postavilo svůj trumf Mäkäräinenovou. Dobře rozjetý závod ale měly také Němky, domácí Norky a Ukrajinky.

Soukalová vrátila štafetu do hry o medaile

Soukalová se společně se stříbrnou medailistkou ze závodu na 15 km Bescondovou z Francie snažily ukrajovat ze ztráty a zlepšovat pořadí. Po střelbě vleže, kterou Češka zvládla bez chybičky, to byl posun na patnáctou příčku a hlavně s odstupem už jen půl minuty. Po stojce druhého úseku vedly Němky před Ukrajinou, Soukalová ale také tuto položku obstarala bez jediného dobíjení a opouštěla střelnici osmá se ztrátou pouhých 23 vteřin.

„Měla jsem skvěle namazáno, takže kluci ze servisu mě nenechali ve štychu, i když jsem se cítila běžecky asi nejhůř na celém mistrovství," vykládala. Na posledních dvou kilometrech se pak vedoucí žena Světového poháru ještě výrazněji přiblížila čelu závodu, takže předávala šestá s odstupem jen sedmi vteřin.

Charvátová selhala při střelbě vstoje

Vpředu jel vláček devíti štafet a Česko bylo jeho součástí. Z těch zemí, co měly medailové ambice, chybělo jen Rusko. Charvátová nejen udržela tempo, ale obstála i při střelbě vleže. Nemusela vůbec dobíjet a Česku tak patřilo druhé místo za Francií ve vedoucí skupině ještě s Německem a Norskem. Ukrajinu srazilo trestné kolo, na které musela její nejlepší závodnice Pidhrušná.

Všechny české naděje zhasly při šesté střelbě. Charvátová bohužel absolutně nezvládla stojku psychicky, z pěti ran minula tři terče a svou bilanci vůbec nezlepšila ani maximálním dobíjením. „Nezlobte se, k tomu se nedá nic říct," špitla přes slzy Charvátová po skončení závodu. Na závodech Světového poháru a na MS dosud jela štafetu šestkrát a pokaždé musela minimálně na jedno trestné kolo.

„Ohromná škoda, s třemi trestnými koly už se závodit na mistrovství světa nedá. Tam ani není moc co omlouvat, přitom vývoj závodu byl pro nás takový, že Lucie měla být na střelnici daleko víc v klidu," kroutil hlavou zklamaný Rybář. "Ano, nervozita musela být veliká, ale tady měla být článkem, který štafetě pomůže. Ale vůbec tomu nepomohla."

Vítková vytáhla Česko na šestou příčku

Česko se propadlo na 12. pozici se ztrátou téměř dvou minut na vedoucí trio Norsko, Německo, Francie. Tyto štafety si to mezi sebou rozdaly o medaile, nakonec po třech letech získaly titul domácí Norky. Finišmanka Francie Dorinová-Habertová proměnila i svůj pátý start na MS v medaili, na obhájkyně titulu Němky zbyl bronz.

Česká finišmanka Vítková odstřílela všechno čistě, bez rezervních nábojů, a na trati dřela, aby ještě pozici vylepšila. Dařilo se jí to, rychle se natlačila do elitní desítky a ve finiši dokonce předčila Italku Wiererovou, čímž zajistila konečné šesté místo. „Jsem spokojena se svým úsekem, vynulovala jsem obě položky, dokázala předjet pár holek. Byly tam velké rozestupy, ale vyšlo mi to a teď se těším na nedělní masák," vykládala Vítková.

MS v biatlonu na Holmenkollenu – štafeta žen na 4x6 km
1. Norsko (Solemdalová, Birkelandová, Eckhoffová, Olsbuová) 1:07:10,0 (0 tr. okruhů + 6 dobíjení)
2. Francie (Braisazová, Bescondová, Chevalierová, Dorinová-Habertová) +5,3 (0+8)
3. Německo (Preussová, Hildebrandová, Hammerschmidtová, Dahlmeierová) +28,6 (0+4)
4. Polsko (Gwizdonová, Hojniszová, Nowakowská, Gužiková) +1:08,4 (0+7)
5. Ukrajina (Semerenková, Varvynecová, Pidhrušná, Džimaová) +1:27,7 (1+5)
6. Česko (Jislová, Soukalová, Charvátová, Vítková) +1:49,3 (3+6).

Reklama