Hlavní obsah

Trenér Vítek má dilema. Jak dát dohromady Charvátovou?

Hodně práce čeká trenéra biatlonistek Zdeňka Vítka, aby dal dohromady psychiku Lucie Charvátové po krachu na třetím úseku štafety na mistrovství světa v Oslu. A hlavně aby s ní zapracoval na tom, aby se podobný exces už neopakoval. Vinou tří trestných kol dnes česká štafeta nemohla bojovat o medaili.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Lucie Charvátová (č. 3) vyráží do třetího úseku štafety. V pozadí Gabriela Soukalová.

Článek
Fotogalerie

Už před závodem bylo jasné, že právě stojka Charvátové bude pro úspěch štafety důležitá. "Ještě před položkou jsem jí věřil, ale když jsem viděl, jak ty rány létaly, tak jsem věděl, že se z toho rozklepala a nezvládla to. Bylo to špatné," prohlásil Vítek, byť cíl skončit do šestého místa jeho svěřenkyně splnily. "Ale po tom třetím úseku nám nebylo do zpěvu," přiznal.

Jen těžko při hodnocení hledal správná slova. Nechtěl být moc přísný, ale bylo zřejmé, že je na Charvátovou naštvaný. "Asi ji nepochválím," uznal. "Ještě jsem ji neviděl, takže jsem se naštěstí už trochu uklidnil," prohlásil. "Je to těžké, protože ona bude naštvaná na sebe. Ale je pozdě brečet nad rozlitým mlíkem," podotkl.

Podle jeho názoru by štafeta ani bez chyb Charvátové na medaili neměla. "Nemáme nejsilnější složení, co bychom mohli mít. Ale výš to určitě bylo hratelné," prohlásil. "Převládá spokojenost s tím šestým místem, ale je tam hodně nespokojeného," upozornil. "Já počítal s maximálně jedním kolem, což bychom byli čtvrtí," vypočítal.

Bylo to o nervech...

Z Charvátové před závodem částečně cítil nervozitu. "Ale už je přeci jen trochu zkušenější. Prostě to nerozchodila a nezvládla," kritizoval třiadvacetiletou biatlonistku. "Od začátku to lítalo všude možně, nebyly to zrovna těsné rány," řekl.

Nemyslí si, že chyby Charvátové plynuly ze zátěže na trati. "Bylo to spíš o nervech. Byla dost ve stresu, byla rozklepaná, po těch třech chybách byla rozklepaná ještě víc a nedostřelila už ani jednu ránu," uvedl.

Už v hlavě spřádá plány, jak bude s Charvátovou pracovat dál. "Protože jsme s ní pracovali na tomhle problému už letos během přípravy. Bohužel se to nepodařilo prodat. Určitě na tom budeme pracovat, ale řeknu vám příští zimu, jestli se to povedlo," poznamenal.

Každopádně to bude práce na delší dobu. "Musí střílet pod tlakem," plánoval. "Musí získat větší jistotu ve střelbě, jde jen o to, jak na to přijít. Představu mám, budeme to rozebírat. A myslím, že se to dá zvládnout bez psychologa," řekl.

Pochválil alespoň výborné výkony Veroniky Vítkové a Gabriely Soukalové, která zajela nejrychlejší čas ze všech biatlonistek. "Opory zářily jako hvězdy na nebi, byla to paráda," uvedl. "Kdyby tak jely v nedělním závodu s hromadným startem, můžeme pomýšlet hodně vysoko," věřil. Jinou šanci na medaili z MS už české biatlonistky mít nebudou.

Reklama

Související témata: