Hlavní obsah

České biatlonistky bušily na medailová vrata marně. Soukalová znovu těsně pod stupni

Oslo
Aktualizováno

Je to už k vzteku, ale českému biatlonu při mistrovství světa na norském Holmenkollenu medaile unikají. Gabriela Soukalová patřila v závodě na 12,5 km s hromadným startem k nejlepším, jenže skončila čtvrtá, Veronika Vítková obsadila šesté místo. Z už třetího zlata se radovala Francouzka Marie Dorinová-Habertová.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Vedoucí žena SP biatlonistek Gabriela Soukalová na MS v Oslu na medaili nedosáhla.

Článek
Fotogalerie

Právě vítězka masáku Dorinová-Habertová teď zůstává už jedinou soupeřkou Soukalové v boji o celkové prvenství ve Světovém poháru. Náskok české reprezentantky před třemi finálovými závody koncem příštího týdne v ruském Chanty-Manijsku činí 69 bodů. Dva nejhorší výsledky sezóny se ale budou na konci škrtat, takže reálné vedení Soukalové je o trochu nižší.

K úvodní střelbě masáku na šampionátu přijel balík všech třiceti závodnic pohromadě. Polovina z nich, včetně Soukalové, odstřílela ležku čistě, jenže česká biatlonistka měla smůlu v tom, že ji Kanaďanka Crawfordová přišlápla hůlku a tak Soukalová musela jet zhruba dvě stovky metrů jen s jednou, než dostala od servismanů náhradní.

Vítková musela, podobně jako Wiererová či Hildebrandová na trestné kolo, na trať se pak vrátila na 21. místě. Na mezičase po třetině závodu figurovala Soukalová na 8. příčce v kontaktu s vedoucí skupinou, Vítková jela devatenáctá se ztrátou osmnácti sekund na v té chvíli vedoucí Eckhoffovou.

Při druhé střelbě se Soukalová nevyvarovala chyby, i když šlo o velmi těsný kalibr. Naopak Vítková byla čistá a v podstatě si české reprezentantky pozice prohodily. V čele po další střelecké nule ujížděly Dorinová-Habertová s Dahlmeierovou, které velmi úspěšně stíhala Mäkäräinenová. Dvanáctá Vítková na ně po šesti kilometrech ztrácela 22 vteřin, Soukalová byla patnáctá s odstupem 28 sekund. Ke třetí střelecké zastávce už přijely obě spolu.

Stojku pak zvládly Soukalová i Vítková čistě a rychle, čímž se dotáhly zpět do špičky. Dorinová-Habertová měla v čele přes dvacet sekund k dobru, hned za druhou Jurlovovou z Ruska už ale jely obě české reprezentantky. Do velké stíhačky se však pouštěly Dahlmeierová a Mäkäräinenová i po návratu z trestného kola.

Raději poslední než čtvrtá

Při poslední položce Vítková minula bohužel hned první ranou a tím vypadla ze hry o stupně vítězů. „Asi jsem se nechala trochu unést a udělala tu osudnou chybu," litovala Vítková. Za zlatem mířící Francouzka zvládla i tuto položku čistě a proměnila i svůj šestý start na MS v medaili.

Soukalová také na závěrečné střelbě nechybovala, jenže s ní to zvládly i čistě dvě nejrychlejší běžkyně závodu Mäkäräinenová, Dahlmeierová a těm už česká reprezentantka na posledních dvou kilometrech nestačila. „Byla jsem děsně unavená a nebyla jsem to já, už nebylo co vymáčknout. Možná bych byla radši poslední než čtvrtá," říkala Soukalová.

„Na Gábině bylo ke konci vidět, že už z toho má fakt dost. Jak ji Dahlmeierová s Mäkäräinenovou cukly, už jim nemohla stačit. Škoda, že Verča neudržela nervy při té poslední položce, ten závěr by ji určitě svědčil. Obě naše holky předvedly zase super výkon, ale přece jen jsem si přál vidět obě o chloupek výš," říkal v České televizi trenér Zdeněk Vítek

Trenér pak při hodnocení připomenul, že česká výprava má na kontě tři čtvrtá, tři pátá a tři šestá místa. „Špičkových umístění máme fakt hodně, jen to nějaké medailové umístění nám bohužel chybí. V tom je skryta maličká hořkost na jinak zřejmé spokojenosti se šampionátem," doplnil.

MS v biatlonu na Holmenkollenu
Ženy - 12,5 km s hromadným startem
1. Dorinová-Habertová (Fr.) 35:28,5 (0)
2. Dahlmeierová (Něm.) +7,3 (1)
3. Mäkäräinenová (Fin.) +8,1 (1)
4. Soukalová (ČR) +30,9 (1)
5. Bescondová (Fr.) +39,2 (2)
6. Vítková (ČR) +42,7 (2)
7. Olsbuová (Nor.) +43,9 (3)
8. Preussová (Něm.) +44,2 (2)
Průběžný stav Světového poháru
1. Soukalová 1039
2. Dorinová-Habertová 970
3. Wiererová (It.) 889
4. Mäkäräinenová 785
5. Dahlmeierová 756
6. Hildebrandová (Něm.) 735
7. Vítková 703

Reklama

Související témata: