Hlavní obsah

Není to neúspěšné MS, ale medaili jsme chtěli, hodnotil Rybář

Unikátní série českých biatlonistů skončila. Reprezentanti dva roky vozili alespoň jednu medaili z každého dílu Světového poháru, z každého vrcholného závodu typu mistrovství světa či olympijských her. Dohromady to čítalo osmnáct podniků. Poprvé od finále Světového poháru v roce 2014 právě v Oslu, kde světový šampionát v neděli skončil, jsou bez cenného kovu. Z MS na Holmenkollenu si přivezou mimo jiné tři čtvrtá, tři pátá a tři šestá místa.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Šéftrenér Ondřej Rybář (vlevo) před biatlonovým závodem žen s hromadným startem na MS v Oslu. Vpravo je kouč Zdeněk Vítek, vzadu Gabriela Soukalová.

Článek

Na vrcholné akci byl český tým bez medaile naposledy na MS v roce 2011 v Chanty-Mansijsku, kam se v pondělí ráno biatlonisté přesunou k finálovému závodu SP. "Nemyslím si, že by šampionát byl neúspěšný, ale nebudu zastírat zklamání. Protože z toho, jak se sezóna vyvíjela, jsme tu medailovou ambici měli," uznal šéftrenér Ondřej Rybář. "Je to sport a škoda každé rány, která padla vedle," doplnil.

Už několik závodů kouč upozorňoval na to, že medailová šňůra se může přetrhnout. "Bylo jasné, že to jednou musí skončit, a je škoda, že se to stalo zrovna tady," litoval. "Gábina (Soukalová) a Verča (Vítková) byly čtvrté, je to kousíček pod pódiem, ale mrzí každý těsný závod. Strašně dobře jela štafeta mužů, tam jsme to ztratili na střelnici," komentoval sobotní páté místo. "V běhu kluci předvedli výborný výkon," uznal.

Český tým měl podle něj v Oslu hodně smůly. "Ale v tom je kouzlo biatlonu. Není to automatické, že budeme pořád vozit medaile. Výsledky ukázaly, že máme velice kvalitní závodníky a že jsou schopní skoro v každém závodě se o ty medaile prát," upozornil. "Nám to momentálně nevychází. Neříkám, že nám teď chybí štěstí, ale byly to kolikrát smolné rány nebo dobíjení," uvedl.

Smůlu měl Ondřej Moravec, který v klíčové závěrečné přípravě onemocněl. A česká hvězda Soukalová letos zažívá novou situaci. Loni se jí ve Světovém poháru nedařilo, ale na MS medaili měla, letos to bylo naopak. "Gábina od začátku sezóny jezdí perfektně, takže na ni byl tlak a mohlo se to projevit," soudil Rybář.

Ovládne Soukalová Světový pohár?

Šanci bojovat o celkové vítězství v SP ale může mít jednou za život. "Je super, že si to může zažít. A ještě si to zažít může v dalších letech," věřil kouč. "Bylo by to nádherné, kdyby se jí to povedlo," dodal. Soukalová ale bude mít těžkou úlohu, neboť druhá Francouzka Marie Dorinová Habertová má životní formu a malou ztrátu.

"Gábina bude určitě bojovat, ale nebude to mít snadné. Víc se bojí ten, kdo může ztratit, než ten, který může získat," podotkl Rybář. "Takhle před koncem sezóny být takhle blízko je hodně svazující," uznal. "Bude hodně záležet, jak zregeneruje, jak nastřádá síly a co udělají ostatní," uvedl.

Soukalová byla v tomto ročníku třináctkrát na pódiu včetně štafet, takže sezóna pro ni bude úspěšná. "Podle zisku glóbu bude její seóona šťastná nebo nešťastná, ale nemůže být už neúspěšná," upozornil Rybář.

Sama biatlonistka byla v neděli po závodu s hromadným startem ale hodně skeptická. "Snaží se to vytlačit z hlavy. Ale ona si to musí sama srovnat. Jakmile si stoupne na start, bude chtít vítězit," řekl Rybář, který do Chanty-Mansijsku nepojede. "Tým to zvládne," ujistil.

Vyhraje biatlonistka Gabriela Soukalová letos Světový pohár?
Ano
88,8 %
Ne
11,2 %
Celkem hlasovalo 8669 čtenářů.

Reklama

Související témata: