Hlavní obsah

Křišťálový glóbus je v biatlonu víc než světové medaile, říká Fučák z Pyrenejí

Oslo

Jako první biatlonista v historii mohl mít Martin Fourcade pět zlatých medailí z jednoho MS, jenže v poslední disciplíně před 25 tisíci diváky na Holmenkollenu ho v dramatickém finiši závodu s hromadným startem porazil domácí Nor Johannes Bö.

Foto: Vidar Ruud, ČTK/AP

Francouz Martin Fourcade letos kraluje všem biatlonistům.

Článek

„Měl jsem dobrou strategii na závěr, ale soupeř měl ještě lepší. Nepovedlo se mi nijak cuknout a v cílové rovnice mě už před sebe nepustil," líčil v cíli stříbrný Francouz, který první velkou medaili vybojoval na ZOH 2010 ve Vancouveru. O rok později začal shromažďovat cenné kovy z MS a celkově jich má už dvacet, z toho polovina je zlatá.

„Čím víc úspěchů jsem posbíral, tím víc taky sním. Zdá se mi ale neuvěřitelné, co už se povedlo," přiznal Fourcade, jemuž bude letos teprve 28 let, přitom jako první biatlonista v dějinách ovládl Světový pohár už popáté za sebou. „Když mě v patnácti přivedl můj starší bratr Simon k biatlonu, nepomyslel bych si, že jednou dokážu psát historii tohoto sportu. Všechno začalo jen tím, že mě bavilo lyžovat a u toho ještě střílet," líčil v listu L'Equipe.

„Velký křišťálový glóbus je pro mě ještě víc než jednotlivé světové medaile. Beru ho jako důkaz, že jsem byl celou zimu výborně připravený," řekl otec půlroční dcerky Manon, jenž vyrůstal na francouzské straně Pyrenejí.

„Život vás tam zocelí a naučí líp přijmout prohru i nezbláznit se z úspěchu," prozradil francouzský fenomén. „Fučák je přírodní talent a přitom absolutní perfekcionista, který to má neskutečně srovnané v hlavě," oceňuje ho i český šéftrenér Ondřej Rybář.

Nejlepší biatlonisté v historii MS
Björndalen (Nor.)201410
Neunerová (Něm.)1241
Svendsen (Nor.)1263
Luck (NDR/Něm.)1154
Tichonov (SSSR)1142
M. Fourcade (Fr.)1082

Reklama