Hlavní obsah

Mrazivý závěr. Asi už to nepůjde, tuší zdrchaná Soukalová

Závěr sezóny ji zastihne v mrazivých končinách Sibiře u břehů řeky Irtyš. Zlomenou, nebo snad znovu nabuzenou? Na konci minulého týdne to ještě vypadalo, že spíše ta první alternativa bude pravdivá. Zasažena marným bojem o medaili z MS zamířila biatlonistka Gabriela Soukalová z šampionátu v Oslu rovnou do Ruska na finále Světového poháru. Zatím v seriálu vede. Může brát hned čtyři glóbusy, vytoužené trofeje, které by smazaly „bramborovou“ příchuť tolikrát poznanou před pár dny v Norsku. Povede se jí to ve zbylých třech bitvách? První vypukne už zítra.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Soukalová už trénuje v mrazivém Chanty-Mansijsku.

Článek

„Asi už to nepůjde," říkala poněkud zdrchaně Soukalová ještě v norském dějišti šampionátu. Teď už je s týmem v Chanty-Mansijsku, centru bohatého naftařského kraje, v němž před lety vyrostl báječný areál, který už kdysi hostil i MS.

V sibiřském chladu - teploty padají pod minus deset - sbírá česká hvězda zbytky sil na čtvrteční sprint (14:15), sobotní stíhačku (12:50) a nedělní závod s hromadným startem (10:20). To všechno ji ještě čeká na závěr SP, v němž Češi nadělali v téhle zimě tolik slávy. Na každé zastávce se dostali na stupně. Až přišel hořký Holmenkollen.

A finále? Jen aby to pro Soukalovou nebyla mrazivá tečka nejen kvůli teplotám na Sibiři... Po závěrečném závodu MS se její vedení v seriálu opět ztenčilo. Ze 135 na 69 bodů. A to bude stejně jako druhá Marie Dorinová Habertová z Francie odečítat body za dva nejhorší závody sezóny. Reálná mezera mezi oběma závodnicemi tak je už jen 34 bodů.

Celkový stav SP žen:
1. Soukalová (ČR) 1039 bodů
2. Dorinová Habertová (Fr.) 970 bodů
3. Dorothea Wiererová (It.) 889 bodů
4. Kaisa Mäkäräinenová (Fin.) 785 bodů
5. Laura Dahlmeierová (Něm.) 756 bodů
Po škrtech je aktuální rozdíl mezi vedoucí dvojicí 34 bodů
Sprint:
1. Soukalová 359 bodů
2. Dorinová Habertová 305 bodů
Stíhací závody:
1. Soukalová 311 bodů
2. Dorinová Habertová 277 bodů
Závody s hromadným startem:
1. Soukalová 241 bodů
2. Dorinová Habertová 236 bodů
Kolik zatím škrtají
Soukalová 62 bodů
(za 11. místo ze stíhacího závodu na MS v Oslu a 9. ze sprintu v SP v Anterselvě)
Dorinová Habertová 27 bodů
(za 29. místo ze sprintu v SP v Canmore a 26. ze stíhacího závodu v SP v Anterselvě)
Škrtají se dva nejhorší výsledky v sezóně. První už po stíhacím závodu v Chanty Mansijsku, druhý až po závěrečném závodu s hromadným startem.

"Já už moc nevěřím. Já to trochu jako vzdala," až nečekaná skepse čišela z české závodnice. Francouzská soupeřka naproti tomu excelentně pálila, spolehlivě běhala a z Osla mířila do závěru sezóny jako šestinásobná medailistka a trojnásobná mistryně světa. „Je na tom výborně, o level výš," usoudila Soukalová.

„Spíše je to alibi pro každého, kdo chce vytlačit z hlavy jistou myšlenku," věřil šéftrenér Ondřej Rybář, že o formu a sebevědomí tak docela jeho svěřenkyně nepřišla. Sám u finále nebude. Podle dlouhodobého plánu na závěrečný díl SP nejel.

Jako Domračevová?

Soukalová může přinejmenším doufat, že dopadne jako Darja Domračevová před rokem. Tedy alespoň zčásti. Na MS Běloruska coby hvězda SP nepochodila, finiš sezóny ale zvládla. Potud by bylo vše v pořádku. Vyčerpání, mononukleóza, vynechání sezóny... V tom by ji Soukalová určitě následovat nechtěla.

Třeba i štěstí se v mrazu vrátí k české závodnici při finální fázi SP. Tolikrát v sezóně její náboj srazil terč doslova o fous. Na MS ji pak pro změnu snad pouhý milimetr dělil od medaile.

Při její horší běžecké formě v závěrečném závodu s hromadným startem těsně chybná trefa rozhodla, že bude bez medaile. Vítězka dvanácti závodů SP skončila v Oslu pod pódiem už podruhé.

Nepovedlo se jí najít soulad mezi střeleckou a běžeckou součástí výkonu. "Věřím ale, že dobrá umístění na mě pořád čekají, aspoň mám co dokazovat. Loni jsem měla placku z mistrovství a celý rok nic. Letos mám krásný umístění v seriálu a nevyšlo to na placku tady," srovnávala.

Má dobré vzpomínky

Z českých biatlonistů vyhrála Světový pohár jen Jiřina Adamíčková (Pelcová) v roce 1990, nikdo jiný nedosáhl ani na celkové stupně vítězů.

Až teď je tu Soukalová. Bude ale v nejistotě stačit odolávat náporu rozjeté Marie Dorinové-Habertové z Francie v boji o nejcennější trofej za celkové prvenství i ty menší za jednotlivé disciplíny? „Když vidím, jak je na tom (Dorinová-Habertová) teď dobře, tak nevím, jestli to dokážu. Moc si nevěřím."

Na sibiřskou destinaci má však Soukalová dobré vzpomínky, v roce 2013 tam vyhrála všechny tři poslední závody SP, loni tam byla v souboji s hromadným startem druhá. "Je to jeden z mých oblíbenějších areálů. Těším se moc, i s tou velkou zimou tam mám dobré zkušenosti," uvedla.

Mezi muži už v předstihu získal velký glóbus Francouz Martin Fourcade, a to již popáté za sebou. Z Čechů je nejvýše devatenáctý Michal Šlesingr.

Jak se boduje ve SP:
1. místo - 60
2. místo – 54
3. místo - 48
4. místo – 43
5. místo – 40
6. místo – 38
7. místo – 36
8. místo – 34
9. místo – 32
10. místo – 31
Zisk se pak po bodu snižuje až do 40. místa.
Program v Chanty Mansijsku
Čtvrteksprint žen (14:15)
Páteksprint mužů (14:15)
Sobotastíhací závod žen (12:50)
stíhací závod mužů (14:30)
Nedělezávod s hromadným startem žen (10:20)
závod s hromadným startem mužů (13:00)
Jak si podle vás Gabriela Soukalová povede v závěru SP?
Ovládne absolutní pořadí (i jednotlivé disciplíny)
82,4 %
Bude první jen v pořadí některé z disciplín
11,4 %
Nebude se jí dařit, nezíská žádnou trofej
6,2 %
Celkem hlasovalo 21928 čtenářů.

Reklama

Související témata: