Hlavní obsah

Neuvěřitelná stabilita, satisfakce za MS. Soukalová ohromila biatlonové osobnosti

Praha

Šestadvacet let čekalo Česko na tento okamžik. Po triumfu Jiřiny Adamíčkové-Pelcové má český biatlon zase vítězku Světového poháru. Skvělé výkony Gabriely Soukalové v sezóně ocenila řada osobností tohoto sportu z let minulých.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Gabriela Soukalová s cennou trofejí, velkým křišťálovým glóbem za celkový triumf ve Světovém poháru.

Článek
Fotogalerie

Vítězka SP Soukalová se vrátila s velkým glóbem

Kateřinu Holubcovou-Jakešovou zaujaly vyrovnané výkony, kterými se Soukalová během sezóny prezentovala. Připsala si čtyři vítězství, jedenáctkrát stála na stupních vítězů, třiadvacetkrát pronikla v závodech do elitní desítky. Jejím nejhorším umístěním bylo jedenácté místo, které obsadila ve stíhačce na MS v Oslu.

„Úspěch Gabči je úžasný, stejně jako její neuvěřitelná stabilita v průběhu celé sezóny, která mě naprosto fascinuje. Moc jí blahopřeji, určitě to je skvělá náplast za všechna ta čtvrtá a pátá místa na mistrovství světa. Moc to Gábině i celému našemu biatlonu přeju," řekla pro oficiální internetové stránky Českého biatlonu mistryně světa z roku 2003 z Chanty-Mansijsku.

Soukalová v generálce na MS válela. V americkém Presque Isle ovládla sprint, stíhačku a na závěr triumfovala i v ženské štafetě. Fanoušci očekávali, že ze světového šampionátu v Oslu neodjede s prázdnou. Jenže na Holmenkollenu se od ní v určitých momentech odvrátilo štěstí a jablonecká rodačka se nakonec musela smířit s dvěma "bramborovými" medailemi.

Letošní sezóna Gabriely Soukalové:
Počet závodů25
Počet vítězství4
Stupně vítězů11
Top 1023
Nejhorší umístění11
Medaile z MS0
Celkový počet bodů1074
Náskok na 2. místo46
Prize moneyzhruba 6,3 mil. korun (hrubého)

Přestože medailové ambice nenaplnila, její psychikou to nijak neotřáslo. V Chanty-Mansijsku ukázala, že je velká závodnice a udržela v celkovém pořadí seriálu náskok před dotírající Francouzkou Marií Dorinovou-Habertovou, jež v Oslu zářila.

„Je to velká paráda. Po mistrovství světa v Oslu jsem měl trochu obavy, jak Gábina v souboji s Marií nakonec dopadne. Protože Francouzka měla velkou formu a náš sport je hodně nevyzpytatelný. Ale v Rusku Gábina jen navázala na to, co předváděla celou sezónu. Dokázala se neskutečně koncentrovat. Celou sezónu šla prostě vytrvale a soustředěně za svým cílem, obětovala mu návraty domů. Muselo to být pro ni nesmírně psychicky náročné. Smekám před ní klobouk," citoval web Českého biatlonu Romana Dostála, světového šampióna z roku 2005.

Jan Matouš, který na MS v roce 1987 v Lake Placid vybojoval bronz, dvojnásobné stříbrné medailistce z olympiády v Soči v závěrečných závodech na Sibiři věřil. „Vím, že má železné nervy, že se dokáže s těžkými situacemi vypořádat. A to, jak si počínala v Chanty-Mansijsku, bylo prvotřídní. Je to velká závodnice. Její triumf je určitě obrovská satisfakce za mistrovství světa, kde nebylo štěstí na její straně," řekl Matouš.

Vyhraje biatlonistka Gabriela Soukalová Světový pohár i v příští sezóně?
Ano
75,3 %
Ne
24,7 %
Celkem hlasovalo 23627 čtenářů.

Reklama