Hlavní obsah

Zapomněla na biatlon. Proč Soukalová dva dny nejedla a propotila oblečení? A na kdy plánuje rodinu?

Michal OsobaPrávo

V zimě musela bojovat téměř do posledního závodu, aby mohla převzít velký křišťálový glóbus pro královnu sezóny. Na trofej pro Biatlonistu sezóny si Gabriela Soukalová mohla dělat místo na poličce už s předstihem. „Takhle se asi cítil Martin Fourcade od půlky zimy,“ usmívala se vládkyně českého biatlonu za sezónu 2015/16.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Gabriela Soukalová s přítelem Petrem Koukalem při slavnostním vyhlášení biatlonisty sezóny.

Článek
Fotogalerie

Vybavila jste si opět při vyhlášení parádní zimu?

Určitě, zase jsem si připomněla, co je náplní mé práce. (úsměv)

Jinak se vám teď dařilo dostat biatlon z hlavy?

To já jsem schopná na něj zapomenout hrozně rychle. Odejdu z tréninku a biatlon je to poslední, na co bych myslela. A za pár dnů se mi poštěstí odjet někam k moři, nahodím se do dovolenkového módu…

V těchto dnech vydržíte úplně bez sportu?

Byla jsem si zahrát golf, to je všechno. I kolo prodávám… (v dražbě na charitativní účely – pozn. red.) Už jsem byla na konci sezóny na pokraji sil, tělo by nevydrželo, kdybych v tom pokračovala. Teď jsou jediné tři týdny v roce, kdy nemusím dělat vůbec nic, můžu jen lenošit a chodit na výstavy.

Nebo fandit. Jak velké nervy jste prožívala v hledišti mistrovství Evropy v badmintonu, když váš přítel Petr Koukal bojoval o olympiádu?

Hrozné, strašné nervy. Uvědomila jsem si, jak jsem ráda, že závodím a nemusím to prožívat z pozice rodiny nebo fanouška, kdy na to člověk může jen koukat a nic nenadělá. Já byla tak nervózní, že jsem dva dny nemohla jíst. Před svým závodem jsem nervózní před startem, ale po výstřelu to ze mě spadne. Teď jsem byla při Petrově zápase propocená durch…

O to hezčí asi byl moment po vítězství, které zřejmě zajistilo vašemu příteli Rio…

To jo. Asi i mnohem hezčí, než když jsem vyhrála já sama.

Už v sobě máte chuť opět vyhrávat? Láká vás boj o obhajobu glóbu?

Ta chuť přijde vždycky až během přípravy, během léta mě to moc nebaví, jak nezávodíme. Ale mám jednu individuální medaili z mistrovství světa, tak bych se možná chtěla soustředit spíš na šampionát. Uvidí se také podle toho, jak se rozběhne sezóna.

Naznačila jste, že by mohla být vaší předposlední…

Hrozně nerada plánuju na moc let dopředu, ale mám takovou vyhlídku, že bych chtěla závodit do olympiády a pak možná mít rodinu. Případně se pak k biatlonu vrátit, když mi bude chybět a zjistím, že si nedovedu představit život bez sportu.

Reklama