Hlavní obsah

Soukalová se stala podruhé biatlonistkou sezóny

Vítězka Světového poháru Gabriela Soukalová se stala podruhé v kariéře nejlepší českou biatlonistkou sezóny. Cenu převzala dnes na slavnostním galavečeru biatlonu v pražském Hudebním divadle Karlín.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Gabriela Soukalová po vyhlášení biatlonistkou roku.

Článek
Fotogalerie

V hlasování členů Českého svazu biatlonu Soukalová zvítězila před Michalem Krčmářem, který vyhrál kategorii Skokan roku, a loňskou vítězkou ankety Veronikou Vítkovou.

Velký křišťálový glóbus získala šestadvacetiletá Soukalová jako druhá Češka v historii a 26 let po triumfu Jiřiny Pelcové-Adamičkové. V uplynulé zimě vyhrála i tři malé glóby za sprint, stíhačku i závod s hromadným startem.

Anketu Soukalová vyhrála znovu po třech letech. Po sezóně 2012/13 byla první spolu s Ondřejem Moravcem, tehdy se muži a ženy vyhlašovali zvlášť.

Pro cenu si Soukalová došla v tmavě modrých šatech s černými ornamenty a galavečer jí vrátil vzpomínky na úspěšnou zimu. "Díky vyhlášení vím, co je náplní mojí práce," řekla biatlonistka, která v sezoně čtyřikrát vyhrála, nejhůře doběhla jedenáctá a ve žlutém dresu vedoucí závodnice jezdila s malými přestávkami od prvního závodu.

O jejím triumfu v domácí anketě nebylo vzhledem k zisku velkého křišťálového glóbu žádných pochyb. "Je to super a bezvadný, že jsem se nemusela bát jako poslední týden v Chanty-Mansijsku (ve finále SP), kdy jsem nevěděla, jestli to vyhraju, nebo ne," řekla Soukalová. "Umím si teď představit, jak se cítil (Francouz Martin) Fourcade od půlky zimy, odkdy věděl, že nemusí jezdit a vyhraje to," dodala.

Ocenění za týmový výkon získala štafeta žen a "úletem" roku bylo šest výstřelů Lucie Charvátové na jedné položce při sprintu v Canmore, za což byla v Kanadě diskvalifikována. Koučem roku se stal šéftrenér Ondřej Rybář, který připravuje Soukalové tréninkové plány. "To není cena pro jednotlivce, ale pro všechny trenéry, a díky Gábině, protože tohle ocenění je za její výkon," řekl Rybář.

Do síně slávy vstoupila čtvrtá štafeta mužů z mistrovství světa 1969 ve složení Stanislav Fajstavr, Vladimír Jeřábek, Pavel Ploc, Ladislav Žižka. Talentem roku se stala Markéta Davidová. "Chci odmaturovat a pak se dostat na olympiádu," řekla.

"Děláme si všichni radost a máme letos třešničku Gabču. To bylo bezvadný a věřím, že si i příští rok uděláme radost a budeme se biatlonem bavit," konstatoval předseda biatlonového svazu Jiří Hamza a prozradil, že na prosincový SP v Novém Městě na Moravě už je prodáno dvacet tisíc vstupenek.

V rámci večera byl předán šek v hodnotě 100 500 korun Českému registru dárců krvetvorných buněk IKEM na podporu vyhledávání dárců. Částku se podařilo získat v rámci dražby závodního horského kola, na kterém trénovala Soukalová.

Anketa o nejlepšího českého biatlonistu sezony 2015/16 (hlasování členů Českého svazu biatlonu):
Biatlonista roku:
1. Gabriela Soukalová
2. Michal Krčmář
3. Veronika Vítková
Trenér roku:
Ondřej Rybář.
Talent roku:
Markéta Davidová.
Skokan roku:
Michal Krčmář.
Týmový výkon roku:
štafeta žen (Charvátová, Puskarčíková, Soukalová, Vítková).
Úlet roku:
Lucie Charvátová.
Síň slávy:
Stanislav Fajstavr, Vladimír Jeřábek, Pavel Ploc, Ladislav Žižka (členové 4. štafety z MS 1969)

Reklama