Hlavní obsah

Nabité léto ji totálně vyčerpalo. Ale do Nového Města bych jela i v kómatu, ujistila Koukalová

Praha

Po životní sezóně zakončené s velkým křišťálovým glóbem v náručí zažila Gabriela Koukalová nepříliš veselé biatlonové léto. Množství společenských i sportovních povinností ji vyčerpalo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gabriela Koukalová tuší, že navázat na minulou zimu nebude vůbec snadné.

Článek

Těžko jste po vítězství ve Světovém poháru hledala motivaci?

To je pravda, ale už na sobě cítím, že jak se venku ochlazuje a schyluje se k sezóně, zase se na závody těším. Přes léto je pro mě ta příprava náročnější, nemáte porovnání. Ale věřím, že se zase dostanu do té pohody a tréninkového normálu a budu se těšit jako vloni.

Porovnání v závodech na kolečkových lyžích nestačí?

Ty jsou specifické, jiné než normální lyže a já neměla dobrou přípravu z hlediska nemocí. Pořád jsem měla nějaké problémy, v Oberhofu jsem také neodtrénovala, co jsem měla. Něco na mě skočilo, tak doufám, že do posledních pár týdnů, které zbývají do startu sezóny, jsem si to vybrala.

Nemoci mohly být i důsledkem nabitého léta? Co se stalo?

Už jsem byla totálně vyčerpaná, psychicky i fyzicky jsem byla unavená. Byla jsem ráda, že jsem pak dostala nějaký odpočinek a zase se mi povedlo vrátit zpátky. Už zase trénuju, byť ne tak souvisle, ale cítím víc energie než před několika měsíci.

Už tedy vyhlížíte sezónu s větším optimismem?

Nevím, jestli roste výkonnost, ale ta má vnitřní síla a natěšení ano. A to je základ úspěchu.

Jak jste pokročila s tréninkem střelby? Slibovala jste si od změn větší rychlost…

Musím říct, že se nám podařilo ubrat celé dvě sekundy. Možná se budete smát, ale pro mě, takového biatlonového autistu, je to hrozná dřina. Ani jsem nevěřila, že by jich mohlo být i víc. Hlavně nechci, aby to mělo dopad na přesnost. Když jsme začali zrychlovat, těch chyb jsem začala dělat strašně moc. Člověk má zafixované nějaké návyky a je těžké je po tolika letech odstranit. Má výsada byla přesnost a preciznost a nutit se do nějaké extra rychlosti by byla chyba.

Po olympiádě v Soči, kdy vám letní přípravu rovněž brzdily nemoci i sponzorské povinnosti, vám vstup do sezóny nevyšel. Jste připravena i letos na variantu pomalejšího rozjezdu?

Rozhodně jsem. Ale když jsem absolvovala několik porovnávacích testů, byla jsem mile překvapená, že to nebylo tak hrozné, výsledky byly podobné jako vloni na podzim. Ale je mi jasné že nemám tolik natrénováno a vyrovnanost výkonů nebude taková. Minulou sezónu jsem bojovala o glóbus, teď mám spíše za cíl směřovat formu k mistrovství světa. Dokonce jsme se s Ondrou (trenérem Rybářem) bavili, že bych třeba neabsolvovala všechny závody. Důležité bude, jak se dokážu v dalších týdnech připravit a pak se rozhodneme.

Domácí závod v Novém Městě na Moravě ale určitě nevynecháte…

Tam bych se snad nechala převézt i v kómatu. Do Nového Města se strašně těším, když si představím tu atmosféru, běhá mi mráz po zádech. Lidi tam biatlon milují.

Jen návrat mistrovství světa na Vysočinu se odkládá. Jaké dojmy jste si odvezla z kongresu Mezinárodní biatlonové unie v Kišiněvě, kde jste kandidaturu Nového Města podporovala, ale šampionát v roce 2021 kontroverzně získala ruská Ťumeň?

Musím říct, že jsem teď v tomhle ohledu větší pesimista. To, že jako dějiště mistrovství světa zvolili stát, kde se teď nejvíc sype, mi přijde jako totální groteska a výsměch. To prostě shazuje váhu čistoty v našem sportu…

Reklama