Hlavní obsah

Půjdu! Nepůjdu! Od Koukalové zamířil německý servisman ke konkurenci, Češi už ho nechtěli

Nečekaná změna. Německý šéf týmu servismanů u biatlonové reprezentace Danielo Müller ukončil spolupráci s reprezentací a odešel k Bělorusům. Připravovat lyže tak bude mimo jiné Darje Domračevové, která chystá po svatbě s Olem Einarem Björndalenem a narození potomka návrat do Světového poháru v lednu. Coby velká konkurentka Gabriely Soukalové. Ta v sezóně bude obhajovat křišťálový glóbus za triumf ve Světovém poháru. Nový ročník začne na přelomu listopadu a prosince ve švédském Östersundu. Ještě před Vánocemi by se mělo závodit i v Novém Městě na Moravě.

Foto: Petr Horník, Právo

Danilo Müller na archivním snímku.

Článek

Přišel tak český biatlon před novou sezónou o velký trumf? Mnozí Němce považovali za mimořádně zdatného odborníka, který pomohl Koukalové a spol. ke vzestupu. V poslední době už to však prý "nebylo"ono".

Krok si rozmyslel, bylo ale pozdě

Zprávu o Müllerově přesunu do Běloruska přinesla tamní média, ČTK ji potvrdil také šéf svazu Jiří Hamza. Němcův odchod doprovázel podle všeho pozoruhodný obrat.

"Požádal nás na sklonku minulé sezóny o ukončení smlouvy. Jeho žádosti jsme po dohodě s trenérem Ondřejem Rybářem vyhověli, a přestože si následně svůj krok rozmyslel, my už jsme naše stanovisko nezměnili," uvedl Hamza.

Podle jeho slov už Müllerův přínos nebyl tak výrazný a spolupráce neměla poslední dva roky progres a spíš stagnovala. Novým šéfem servisu bude jednačtyřicetiletý Tomáš Žídek, který žil od sedmi let v Kanadě a dosud působil u tamní reprezentace. Je podepsán také pod bronzem kanadské štafety na letošním MS v Oslu.

"Tomáš (Žídek) je členem našeho týmu od přelomu jara a léta. K jeho úkolům patří sdílení zkušeností a provázanost servisních týmů napříč reprezentacemi," vysvětlil Hamza.

Přišla kvalita, věří šéf

Smlouva je uzavřena až do OH 2022 v Pekingu. "Aby měl servis čas na systematickou práci. Věříme, že s Tomášem přišla do našeho týmu kvalita po odborné i lidské stránce," dodal Hamza.

Německý servisman Müller u týmu pracoval od sezóny 2010/11 a měl tak lví podíl na úspěších českého biatlonu v několika posledních letech. Jeho smlouva měla vypršet až v roce 2018. Po Müllerovi bude servis zajišťovat Žídek ve spolupráci s dosavadním asistenty Vojtěchem Prášilem, Tomášem Kašparem a Michalem Kalouzem. Český tým se nyní na úvod sezony připravuje na soustředění ve finském Vuokatti.

Trojnásobná olympijská vítězka Domračevová minulou sezónu vynechala kvůli následkům mononukleózy a zasnoubila se s norskou biatlonovou legendou Björndalenem. V létě se vzali a na začátku října se jim narodila dcera.

Podle zpráv z Běloruska má Domračevová za sebou první soustředění na sněhu v Ťumeni a pod vedením nového kouče Jurije Alberse chystá návrat. Nyní bude trénovat v Norsku.

Reklama