Hlavní obsah

Koukalová na střelnici předvedla sedm chyb! Vítková ve větrné loterii dojela devátá

Östersund
Aktualizováno

Střelecky to byla při silných poryvech větru od českých biatlonistek znovu docela bída, podobně jako při nedělních smíšených kláních, ale běžecky patřily reprezentantky ve švédském Östersundu v závodě Světového poháru na 15 km k absolutní elitě. Výsledkově dopadla z českého kvinteta nejlépe Veronika Vítková, která se i přes pět trestných minut vešla do první desítky. Úřadující pohárová šampiónka Gabriela Koukalová minule dokonce sedm terčů, ale skvělým počínáním na lyžích se vytáhla na 17. místo v cíli.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Koukalová měla na střelnici potíže.

Článek
Fotogalerie

Z prvenství se v úvodní individuální disciplíně radovala Němka Laura Dahlmeierová a pro sobotní sprint tak převezme žluté číslo právě od Koukalové. Té se vůbec nepovedly střelby vstoje, pokaždé při nich třikrát chybovala. „Asi nejvíc doplatila na vítr, ke konci se mi zdála i trochu rozhozená, ale druhý nejlepší běžecký čas ze všech 101 závodnic Gabču udržel ještě docela vpředu. Lidi od ní mají veliké očekávání, ale nemůžeme být neskromní," uvažoval trenér českých žen Zdeněk Vítek pro Českou televizi.

Vítr odfoukl naději spoustě favoritkám, podl jeho sílou se prohýbaly i stromy podél trati. Sedm chyb, stejně jako Koukalová, udělaly i Italka Wiererová či Finka Mäkäräinenová, Němka Gössnerová si připsala dokonce jedenáct trestných minut. „Střelecky to bylo opravdu hodně divoké. Ještě po poledni bylo počasí docela stabilní, těsně před startem večerního závodu tady ale začalo děsně foukat a podepsalo se to vždycky alespoň na jedné položce u našich holek. Verča skončila nejlépe, přitom úplně zvrzala první ležku," líčil Vítek a připomněl, že hned při první zastávce dcera jeho bratrance udělala tři chyby.

Eva Puskarčíková měla tři ze čtyř položek čisté, což jí dávalo velkou naději na stupně vítězů, jenže při své druhé střelbě vleže poslala mimo terč dokonce čtyři rány. „Vešla se i s tím při té větrné loterii do první patnáctky, což musí být povzbuzením, že běžecky na špičku má. Skvělou práci ale odvedl i servis, holky měly hodně rychlé lyže," uvažoval Vítek, jehož tři svěřenkyně tak dosáhly na body. Pouhá vteřina dělila od bodového zisku Lucii Charvátovou.

Světový pohár biatlonistek – 15 km žen v Östersundu
1. Dahlmeierová (Něm.) 46:14,0 (2)
2. Bescondová (Fr.) +15,8 (1)
3. Jurkevičová (Běl.) +1:17,3 (0)
4. Preussová (Něm.) +1:37,9 (3)
5. Braisazová (Fr.) +1:52,4 (4)
6. Glazyrinová (Rus.) +2:42,3 (2)
...
9. Vítková (ČR) +3:23,3 (5)
15. Puskarčíková (ČR) +4:12,8 (4)
17. Koukalová (ČR) +4:21,1 (7)
41. Charvátová (ČR) +6:20,3 (8)
52. Jisslová (ČR) +7:28,4 (5)

Reklama

Související témata: