Hlavní obsah

Na poslední stojce jsem strávil celé mládí, štvalo Moravce. Šlesingra rozhodila na startu puška

Östersund/Praha

Úvodní individuální vystoupení v nové sezóně Světového poháru se českým biatlonistům příliš nepovedlo. Ve švédském Östersundu ani jeden z nich nepronikl do elitní desítky. Svěřence trenéra Michaela Málka zradila ve vytrvalostním závodu na dvacet kilometrů zejména střelba, která zhatila reprezentantům šance na lepší výsledek. "Jak mám závod hodnotit?“ kladl si ve čtvrtek večer řečnickou otázku zklamaný kouč Málek.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Michal Šlesingr v Östersundu.

Článek

Ve větrné loterii byl nejlepší z Čechů Ondřej Moravec, který s třemi chybami na střelnici obsadil sedmnácté místo. Problémy měl hlavně při druhé položce vstoje, kdy dvakrát minul terč.

„Neměl jsem až tak špatné podmínky, abych musel dát za dva. Na poslední stojce jsem vybojoval čistou položku, ale strávil jsem tam celé mládí," posteskl si na oficiálních internetových stránkách Českého biatlonu 32letý Moravec.

Spokojený nebyl ani s běžeckým výkonem. "Opřít jsem se o něj dnes opravdu nemohl. Chtěl jsem začít s rozumem, a pak přidávat. Jenže zrychlit mi vůbec nešlo. Zatím z toho nedělám žádné závěry, protože začátky jsem tady už měl všelijaké, a takto na úvod to bývá vždy dost nevyrovnané. Máme před sebou další dva závody, tak se ještě uvidí," věří v lepší časy majitel dvou stříbrných a jedné bronzové medaile z olympiády v Soči.

Šlesingra potěšil běžecký čas

Michal Šlesingr vybojoval před dvěma lety na této trati ve stejném závodě třetí příčku. Ve čtvrtek se statečně pral s obtížnými podmínkami, z dvaceti terčů jich trefil jen patnáct, přesto ve výsledkově listině nakonec figuroval pětadvacátý. Na vítězného Francouze ztratil čtyři minuty a 22 vteřin, předvedl však sedmý nejlepší běžecký čas!

"Do závodu jsem šel trochu rozháraný, nekoncentrovaný. Těsně před startem mi ze stojanu spadla puška a dost mě to rozhodilo. Měl jsem to v průběhu závodu v hlavě, což samozřejmě bylo špatně. Podle toho jsem taky začal střílet a po dvou položkách jsem měl na kontě čtyři chyby. Hodně mě podržely lyže, protože na trati jsem zase neměl nijak extra dobré pocity. Proto mě i běžecký čas hodně překvapil. Beru si z toho informaci, že jsme v létě nedřeli zbytečně," těšilo zkušeného Šlesingra.

Zbylí čeští reprezentanti už na body nedosáhli. Krčmář sice dosáhl na svůj nejlepší výsledek ve vytrvalostním závodě v Östersundu (dosud nejlépe 70.), nadšením z konečné 42. pozice ale rozhodně neoplýval. Na úvodní položce začal slibně, vyčistil terče, jenže hned na další vstoje třikrát minul. Stejně jako Šlesingr měl po čtvrté střelbě dohromady pět chyb. "Věděl jsem, že se můj výkon bude muset opřít o ležku. Věřil jsem si na ni a jsem rád, že se to potvrdilo. Jenže tím veškerá moje radost končí. Stojce a větru jsem se zbytečně moc poddal, prostě jsem to měl v hlavě víc, než bylo potřeba.

Čtvrteční závod budou chtít co nejdříve vymazat z paměti mladý Adam Václavík a Jaroslav Soukup. První jmenovaný skončil 95., bronzový medailista z her v Soči Jaroslav Soukup byl ještě o dvě příčky horší. Na první stojce dokonce ani jednou netrefil terč! "Za pět jsem snad v životě ještě nedal, ale ten vítr mě absolutně rozhodil. Do dalších závodů mám jediné přání, hlavně ať nefouká," řekl Soukup pro biatlon.cz.

Reklama

Související témata: