Hlavní obsah

Koukalová byla díky skvělé střelbě třetí! Muži se do desítky nevešli

Östersund
Aktualizováno

Gabriela Koukalová dojela v závodě Světového poháru v Östersundu ve sprintu na 7,5 km třetí. Vyhrála Francouzka Dorinová-Habertová. Koukalová v závodě ani jednou neminula a solidním během si připsala své 26. umístění na stupních vítězů.Výborně si vedly i Eva Puskarčíková s Lucii Charvátovou, které se vešly do první dvacítky. Mužům se za dobrých povětrnostních podmínek tolik nedařilo. Nejlepším z nich byl tentokrát Michal Šlesingr, který skončil s jednou chybou sedmnáctý.

Foto: Český biatlon, petr Slavík

Biatloniska Gabriela Koukalová

Článek
Fotogalerie

Sedmadvacetiletá Gabriela Koukalová vstupovala do závodu ve sprintu nejenom jako celková vítězka loňského ročníku Světového poháru, ale také jako držitelka malého glóbu právě v této disciplíně. Svůj třetí závod ročníku zvládla výborně a navázala tak na loňské výsledky. Střelecky povedený závod doplnila sedmým nejrychlejším během, který ji nakonec vynesl bronzovou příčku. Z triumfu se radovala Francouzka Dorinová-Haberová, která si po nevydařeném vytrvalostním závodě spravila chuť. Druhou Finku Mäkäräinenovou porazila o více než deset vteřin.

Opět hlavně do první poloviny startovního pole mezi startovní čísla 15 a 40 se seřadily hlavní favoritky sprintu žen na 7,5 kilometru ve švédském Östersundu. Oproti předchozímu závodu žen se vítr uklidnil a nepřicházely tak silné poryvy jako v úvodním individuálním podniku letošní sezóny.

Povedenou ležku absolvovala Lucie Charvátová, která se na trať vydala jako devátá v pořadí a první střelbu zvládla bez trestného kola. Na první položce ale postupně vybílily všechny terče prakticky všechny favoritky závodu. Wiererová, Eckhoffová, Koukalová, Dorinová i Mäkäräinenová, všechny střílely „za nula".

Běžecky na tom byly nejlépe finská veteránka Mäkäräinenová a také druhá žena loňského pořadí Světového poháru Dorinová-Habertová. Koukalová odjížděla z první střelby na šestém místě. Běžecky za dvěma jmenovanými lehce zaostávala. Výborně se vedlo na první položce také Evě Puskarčíkové a Veronice Vítkové, obě potvrdily výborný vstup Češek do závodu a byly ve hře minimálně o první desítku.

V posledním kole Koukalová na trati ztrácela

Na druhou střelbu přijela jako první z Češek Charvátová a bohužel udělala dvě chyby, přesto jí to ve finále stačilo na pěkné 18. místo. Jednu chybu si připsala Eva Puskarčíková a na její poměry nadstandartní běh jí nakonec vynesl 15. příčku. Jako první z velkých favoritek se dostala na druhou položku Dorinová - Habertová a i přes delší prostoje mezi ranami zastřílela čistě. Tiril Eckhoffová udělala jednu chybu a Dorothea Wiererová dokonce tři.

Pak už se ke střelbě dostala sedmadvacetiletá česká jednička a položku ve stoje zvládla na výbornou. Na střelnici byla rychlejší než Francouzka a na mezičase na ní ztrácela jen 4,2 sekundy. Běžecky to tentokrát ale na Dorinovou-Habertovou nebylo a celé poslední kolo Koukalová výrazně zaostávala. Nakonec se do cíle dostala o necelých dvacet vteřin pomaleji než francouzská hvězda.

Poslední dvě velké favoritky Kaisa Mäkäräinenová a Laura Dahlmeierová udělaly shodně po jedné chybě. Zatímco Dahlmeierová v posledním kole už ztrátu stáhnout nedokázala, finské závodnici se to povedlo a nejrychlejším během se dostala před Koukalovou na druhé místo. Umístění na předních místech pak mohla, snad jen čistou střelbou, změnit Veronika Vítková. Té se však druhá střelba vůbec nepovedla a o osudu závodu bylo prakticky rozhodnuto. Z dalších závodnic už žádná neměla kvality na to ohrozit elitní trojku, do které se k našemu potěšení vešla i Gabriela Koukalová.

Sedmadvacetiletá Gabriela Koukalová vstupovala do závodu ve sprintu nejenom jako celková vítězka loňského ročníku Světového poháru, ale také jako držitelka malého glóbu právě v této disciplíně. Svůj třetí závod ročníku zvládla výborně a navázala tak na loňské výsledky. Střelecky povedený závod doplnila sedmým nejrychlejším během, který ji nakonec vynesl bronzovou příčku. Z triumfu se radovala Francouzka Dorinová - Haberová, která si po hrubě nevydařeném vytrvalostním závodě spravila chuť. Druhou Finku Mäkäräinenovou porazila o více než deset vteřin.

Fourcade znovu exceloval

Druhým individuálním závodem mužů v sezóně 2016/2017 byl sprint na deset kilometrů. Stejně jako v závodě žen se největší favorité soustředili do první poloviny startovního pole. Vždyť hned jako první se dostala do závodu jedna z norských ikon biatlonu Emil Hegle Svensen.

Z Čechů vyrazil do závodu jako první Michal Šlesingr. Vládce biatlonového světa a největší favorit sprintu Francouz Martin Fourcade startoval o minutu později. Výtečné podmínky na střelnici bohužel nedokázal na první položce třiatřicetiletý rodák z Ústí nad Orlicí využít a udělal jednu chybu. Za ním jedoucí Martin Fourcade se naopak nemýlil a dostal se do průběžného vedení. Z velkých jmen si podobně jako Fourcade, vedli Norové Svendsen a Björndalen nebo německý specialista na sprint Arnd Peiffer.

Osmadvacetiletý Francouz pak zvládl bezchybně i druhou položku, a když jediní srovnatelní běžci ve startovním poli Johannes Boe, Rus Šipulin nebo Rakušan Eberhard chybovali už na první střelbě, bylo už v polovině závodu jasno o vítězi.

Druhé „české želízko" Ondřej Moravec zahájil o něco pomalejším během než Šlesingr, na rozdíl od něj ale zvládl první palbu bezchybně a pohyboval se v popředí závodu. V jeho slabším aktuálním běžeckém rozpoložení, však potřeboval čistou i druhou střelbu. Tento předpoklad k umístění v první desítce se mu však splnit nepodařilo a na stojce si připsal jeden omyl.

Krásný výkon na střelnici předvedl také Ole Einar Björndalen. Norský fenomén ale zpočátku sezóny ještě nemá optimální běžeckou formu a v boji o stupně vítězů nakonec běžecky nestačil. Tam se nakonec k radosti domácích tribun dostal švédský člen širší špičky Fredrik Lindström, který výborným finišem dosáhl na stříbrnou pozici. Třetí stupínek nakonec obsadil devětadvacetiletý Peiffer a potvrdil, že mu nejkratší individuální disciplína sedí. Těsně pod stupni vítězů ho doplnil o tři roky mladší reprezentační kolega Benedikt Doll.

Ani druhý individuální start v ročníku nevyšel našim mužům úplně podle představ. Michal Šlesingr však potvrdil solidní běžeckou formu, která je velkým příslibem do dalších závodů a s jednou chybou skončil šestnáctý. Ondřej Moravec se umístil jako pětatřicátý. Zatím se na běžkách trochu trápí a ke kvalitnímu výsledku nutně potřebuje bezchybnou střelbu. To samé se dá říci o Michalu Krčmářovi, který doběhl s jednou chybou další čtyři vteřiny za Moravcem. Adam Václavík, stejně jako Jaroslav Soukup pak skončili za bodovanými pozicemi.

Naopak Martin Fourcade potvrdil výborný vstup do sezóny a jeho dominance je ve velké konkurenci mužského biatlonu opravdu nevídaná.

Závody SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko):
Ženy - sprint (7,5 km):
1. Dorinová Habertová (Fr.) 20:09,7 (0 trest. okruhů)
2. Mäkäkäinenová (Fin.) -11,4 (1)
3. Koukalová (ČR) -19,9 (0)
4. Dahlmeierová (Něm.) -25,7 (1)
5. Hauserová (Rak.) -40,9 (0)
6. Hinzová (Něm.) -43,2 (0)
...
15. Puskarčíková -1:05,3 (1)
18. Charvátová -1:15,9 (2)
35. Vítková -1:53,1 (3)
96. Jislová (všichni ČR) -3:50,8 (4)
Průběžné pořadí (po 2 z 26 závodů):
1. Dahlmeierová 103 b.
2. Dorinová Habertová 82
3. Hauserová 76,
4. Bescondová (Fr.) 73
5. Koukalová 72
6. Mäkäräinenová 71
...
10. Puskarčíková 52
18. Vítková 38
32. Charvátová 23
Muži - sprint (10 km):
1. M. Fourcade (Fr.) 23:31,9 (0 trest. okruhů)
2. Lindström (Švéd.) -41,5 (0)
3. Peiffer -43,6 (0)
4. Doll (oba Něm.) -44,1 (1)
5. Eberhard (Rak.) -46,0 (2)
6. Windisch (It.) -50,6 (0)
...
17. Šlesingr -1:06,7 (1)
35. Moravec -1:46,6 (1)
38. Krčmář -1:50,2 (1)
55. Václavík -2:20,5 (2)
93. Soukup (všichni ČR) -3:47,5 (4)
Průběžné pořadí (po 2 z 26 závodů):
1. M. Fourcade 120
2. Lindström 86
3. Björndalen 69
4. J.T. Bö (oba Nor.) 65
5. Eberhard 63
6. Rastogujevs (Lot.) 61
...
17. Šlesingr 40
26. Moravec 30
54. Krčmář 3

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články