Hlavní obsah

Skvělý Krčmář na sedmém místě, Babikov senzačním vítězem

Östersund

Nejlepší umístění českých mužů v novém ročníku biatlonového Světového poháru obstaral Michal Krčmář, jenž se při nedělním stíhacím závodu ve švédském Östersundu zlepšil o neuvěřitelných 31 míst a dojel do cíle sedmý. Překvapivým vítězem stíhacího závodu se pak stal pětadvacetiletý Rus Anton Babikov.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Vítězný Rus Anton Babikov (vlevo) a jeho krajan Maxim Cvetkov.

Článek

„Mám velkou radost, že se Michal Krčmář takhle chytil. Bezchybná střelba ho určitě povzbudila i do běžecké části. Šel pečlivě každou položku a bylo znát, že se pak cítí dobře i na lyžích. Kluci už takový výsledek potřebovali, aby se ubezpečili, že jdeme správnou cestou," vykládal šéftrenér Ondřej Rybář.

Poprvé v sezóně byl poražen Martin Fourcade, při závěrečné střelbě se před něj dostal ruský tandem Babikov, Cvetkov. Už při úvodní střelbě Francouz musel na dvě trestná kola, ale o vedení ještě nepřišel. Pouze se jeho náskok snížil na deset vteřin. Dvakrát chyboval také Michal Šlesingr, čímž se propadl na 29. místo. Jen sedm vteřin za ním opouštěl střelnici Michal Krčmář, který úvodní střelbu zvládl jako jediný z českého kvarteta čistě.

Druhou střelbou potvrdil Fourcade své postavení v čele. Čistou položku měl ale i druhý Babikov a byl za ním už jen šest sekund. Polepšili si také čeští reprezentanti. Krčmář znovu odjížděl ze střelnice na 22. místě a o dvě příčky za ním figuroval Šlesingr, který se tentokrát vyhnul trestnému kolu, stejně jako Krčmář. Na bodované příčky se tlačil také Moravec.

Po třetí zastávce na střelnici měl Fourcade převahu už půl minuty na své ruské pronásledovatele, protože Babikov ani Cvetkov se nevyvarovali chyby. Z českých reprezentantů byl přesný opět Krčmář a tím poskočil na 14. místo. Šlesingr kroužil dvakrát a uzavíral spolu s krajanem Moravcem třetí desítku.

Fourcade poslal na poslední stojce dvě rány mimo terč, před něj se tak dostal tentokrát nechybující zmíněný ruský tandem. Běžecky už neměl Francouz na to, aby pořadí změnil. Babikov tak zvítězil, ačkoli startoval sedmý. Cvetkov se na stříbrnou pozici posunul z 11. místa po sprintu. Nejvýraznější posun má ale na kontě Krčmář, jenž zvládl i počtvrté střelbu bezchybně, což znamenalo sedmou pozici a tu uhájil i na posledním kilometru.

SP v biatlonu - stíhací závod mužů na 12,5 km v Östersundu:
1. Babikov (Rus.) 31:22,3 (1)
2. Cvetkov (Rus.) +10,5 (0)
3. M. Fourcade (Fr.) +15,2 (4)
4. Peiffer (Něm.) +52,7 (3)
5. Lesser (Něm.) +55,1 (2)
...
7. Krčmář (ČR) +1:01,1 (0)
18. Moravec (ČR) +1:32,2 (1)
22. Šlesingr (ČR) +1:38,0 (4)
42. Václavík (ČR) +3:10,5 (4)
Průběžné pořadí (po 3 z 26 závodů):
1. M. Fourcade 168
2. Cvetkov 104
3. Peiffer 100
4. Björndalen (Nor.) 98
5. S. Fourcade 97
6. Babikov 96
...
19. Šlesingr 59
22. Moravec 53
30. Krčmář 39

Reklama