Hlavní obsah

Koukalová a spol. hrozí: Do Ruska nepojedeme

Praha
Aktualizováno

Jasný postoj zaujal k dnešnímu probíhajícímu zasedání Mezinárodní biatlonové unie (IBU) předseda českého svazu Jiří Hamza. "Pokud se nedohodne zásadní opatření v dopingové kauze Ruska, náš tým neodcestuje na závod Světového poháru v Ťumeni," řekl pětačtyřicetiletý funkcionář. Předposlední díl seriálu by se tak odehrál bez Gabriely Koukalové a dalších českých závodníků.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Předseda organizačního výboru Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě a předseda svazu Jiří Hamza (vpravo) a ředitel závodu Vlastimil Jakeš (v pozadí).

Článek

Téma dopingu v ruském sportu, který se podle všeho dotýká i 31 ruských biatlonistů včetně olympijských medailistů a mistrů světa, se otevřelo v minulém týdnu při Světovém poháru v Novém Městě na Moravě. Závodníci uvažovali o různých formách protestu.

Hamza má mandát celého českého týmu, který vystupuje jednotně. "Pokud něco zásadního neudělají, do Ruska nepojedeme," potvrdil ČTK Hamza. "I za cenu toho, že závodníci přijdou o šanci na výsledky," prohlásil.

Nejraději by byl, kdyby IBU závod Světového poháru Rusku odebrala. "Určitě by se někdo našel," tvrdil Hamza o možném přesunu pořadatelství. Závod v Ťumeni se koná 9. až 12. března.

Pokud by se prokázal doping ruských závodníků, profitovala by z toho zpětně zejména Gabriela Koukalová. Zpětně by mohla dostat zlatou medaili z mistrovství světa v Kontiolahti 2015, kde ve vytrvalostním závodu prohrála jen s Jekatěrinou Jurlovovou. Ta je podle zákulisních informací na seznamu dopujících sportovců stejně jako Olga Viluchinová, členka stříbrného ruského týmu ze Soči v závodu ženských štafet, v němž český tým dojel čtvrtý.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články