Hlavní obsah

Tříkrálová královna! Koukalová si podmanila sprint v Oberhofu

Aktualizováno

Jednička na dresu a stejná číslovka i na výsledkové tabuli v cíli! Biatlonistka Gabriela Koukalová zvládla suverénně páteční tříkrálový sprint Světového poháru v německém Oberhofu a díky bezchybné střelbě slaví třetí triumf v sezóně. Českou biatlonovou královnu na stupně vítězů doprovodily Finka Kaisa Mäkäräinenová, která za Koukalovou zaostala o 21 sekund, a bronzová Francouzka Marie Dorinová-Habertová.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Gabriela Koukalová na střelnici při SP v Oberhofu.

Článek
Fotogalerie

Koukalová vyhrála poslední předvánoční závod Světového poháru v Novém Městě na Moravě a přesně jak minulý rok ukončila, tak letošní začala. „Gabča předvedla perfektní výkon. Maličko nás sice napínala na první položce, ale vyležela si tam tu nulu. Stojku už dala v dobrém rytmu a hlavně byla zase čistá, což její největší soupeřky nezvládly. V cíli sice říkala, že se necítila úplně ideálně, ale na to není potřeba hledět, když skončila první," uvedl v České televizi trenér žen Zdeněk Vítek.

Na trať Koukalová vyrazila za sedmistupňového mrazu jako první, Mäkäräinenová i Dorinová-Habertová sice běžely rychleji, ale na rozdíl od české biatlonistky neměly čistou střelbu. Na lyžích nejlepší Mäkäräinenová si odstřelila naději na triumf dvěma chybami vstoje. Dorinová-Habertová také přijela ke druhé střelecké položce v lepším čase než Koukalová, ale po jedné ráně mimo teč musela na trestné kolo a z něj se vrátila na trať se ztrátou šestnácti vteřin.

Vedoucí žena seriálu Němka Laura Dahlmeierová na startu po domluvě s trenéry chyběla, objevit by se měla až v nedělním závodě s hromadným startem. To už ale nemusí mít žluté číslo, protože pokud Koukalová či Mäkäräinenová dojedou sobotní stíhačku na stupních vítězů, posunou se průběžně na první příčku SP. Jestliže by česká závodnice chtěla do čela, musí Finku porazit.

Další reprezentantky ve sprintu na bodované příčky nedosáhly. Na Evě Puskarčíkové se podle Vítka projevilo, že koncem roku prodělala nachlazení. „Navíc na střelbě dvě rány uspěchala a to ji zbytečně stálo body," mínil trenér.

Jessica Jislová a Lucie Chorvátová s velkým počtem chyb na střelnici dokonce přišly o účast ve stíhacím závodě. „Nevím, co vyváděly, ale tam to holky bohužel zazdily," litoval trenér. Veronika Vítková, která o Vánocích prodělala chřipku a teprve tento týden začala trénovat, v Oberhofu úplně chybí a zpátky do pohárového seriálu by se měla vrátit až v Ruhpoldingu.

Velký návrat k biatlonu zažila Běloruska Darja Domračevová, jež se ve Světovém poháru objevila naposledy v březnu 2015. Pak prodělala mononukleózu a loni v říjnu porodila dceru, jejímž otcem je norský fenomén Ole-Einar Björndalen. Skončila však až ve čtvrté desítce výsledkové listiny.

Závod SP v biatlonu v Oberhofu (Německo):
Ženy - sprint (7,5 km):
1. Koukalová (ČR) 22:28,5 (0 trest. okruhů)
2. Mäkäräinenová (Fin.) -21,3 (2)
3. Dorinová-Habertová -24,0 (0)
4. Chevalierová (obě Fr.) -30,6 (0)
5. Hammerschmidtová (Něm.) -35,9 (0)
6. Wiererová (It.) -46,8 (0)
7. Pidhrušná (Ukr.) -51,3 (0)
8. Gwizdoňová (Pol.) -56,4 (0)
9. Aymonierová (Fr.) -1:02,5 (2)
10. Sloofová (Švéd.) -1:12,9 (0),
...42. Puskarčíková -2:10,2 (2),
75. Charvátová -3:56,2 (6),
77. Jislová (všechny ČR) -4:00,3 (4).
Průběžné pořadí SP (po 9 z 26 závodů):
1. Dahlmeierová (Něm.) 410
2. Mäkäräinenová 366
3. Koukalová 365
4. Dorinová-Habertová 339
5. Wiererová 298
6. Braisazová (Fr.) 277,
...10. Puskarčíková 227,
18. Vítková (ČR) 177,
41. Charvátová 52.

Reklama

Související témata: