Hlavní obsah

Překvapivý zásah do české biatlonové štafety. Trenéři v Ruhpoldingu experimentují

Ruhpolding

Před startem středečního štafetového závodu mužů v Ruhpoldingu se trenéři českého biatlonového týmu rozhodli k překvapivému kroku. Po deseti letech zařadí na první úsek Ondřeje Moravce. Trojnásobný olympijský medailista si tuto roli naposledy vyzkoušel v roce 2007 v Hochfilzenu, kdy po třech chybách v ležce předával na šestnáctém místě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Biatlonista Ondřej Moravec si po deseti letech vyzkouší ve štafetě první úsek.

Článek

Jenže tehdy se střelecky trápil, rok předtím naopak na OH v Turíně předával druhý těsně za hvězdným Němcem Ricco Grossem. Právě na střelecké schopnosti rodáka z Ústí nad Orlicí nyní trenéři spoléhají.

„Ondra je precizní střelec a takového na prvním úseku potřebujeme. Naším cílem je totiž udržet kontakt s čelem závodu co nejdéle," vysvětluje na oficiálních stránkách českého biatlonu kouč Michael Málek.

Z prvního úseku na druhý se oproti předchozí štafetě v Pokljuce posune Jaroslav Soukup, na třetí vyrazí Michal Šlesingr a finišovat bude opět Michal Krčmář.

Soukupovi silný vítr nesedí

Trenéři však nevyloučili, že by ještě těsně před startem se sestavou zahýbali. Rozhodnout měly aktuální povětrnostní podmínky. Případnou další změnu mohou ještě vyvolat nepříznivé povětrnostní podmínky.

„Pracujeme ještě s variantou, že v případě extrémních podmínek bychom na druhý úsek nasadili Adama Václavíka," prozradil Málek. „Jarda Soukup nemá silný vítr rád, není si v něm tolik jistý," doplnil.

Podle pravidel IBU se musí případná změna uskutečnit maximálně dvě hodiny před startem. Ten je na programu ve 14:30. Postaví se na něj celkem 25 týmů. Češi s číslem pět vyjedou ze druhé řady společně s Ukrajinou a Rakouskem. Z první řady odstartují Francie, Rusko a Německo.

Reklama

Související témata: